LIVIU DRAGNEA: Nu cred că ne ajută pe noi, ca nație, să începem să avem relații tensionate cu comunitatea maghiară

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spune că trebuie găsită o soluţie pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, după ce activitatea instituţiei de învăţământ a fost suspendată. Ca urmare, Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). „Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult?“, a reacţionat Dragnea. El a mai precizat că a avea relații tensionate cu comunitatea maghiară din România ''nu ne ajută pe noi, ca nație''.

"Sunt nemulțumit deoarece copii de etnici români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă. Și ne întoarcem în România. Aici ne spun unii să ne uităm invers. Adică noi țipăm dacă ni se iau niște drepturi, în schimb aici noi cu surle, trâmbițe și eventual cu arestări trebuie să luăm niște drepturi. Ale cui? Ale unor copii", a declarat Dragnea, la Bistrița.

Liderul PSD a subliniat că nu este de acord cu ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureș în ultimii doi ani.

"A fost arestat inspectorul școlar pentru că a avizat, a aprobat înființarea unui liceu după ce a fost o hotărâre de consiliu local. Prefectul care atacă de fiecare dată hotărârile de Consiliu local. Cui folosește această sămânță de scandal? Cui folosește faptul că sute de copii, cetățeni români, care au aceleași drepturi ca noi toți, sunt într-o stare de tensiune foarte mare și ei și părinții lor, fiind dați afară dintr-o locație din care au învățat? Eu i-am spus și primului-ministru și ministrului Educației — poate o abordare mai curajoasă, poate că nu toată lumea se sperie de procurori. (...) Noi discutăm de șansa unor copii din România să învețe. Mai mult, există, din ce am înțeles, contractul dintre Biserica Romano-Catolică și Inspectoratul Școlar, după ce s-au retrocedat clădirile, ca într-un corp de clădire, lăsând în continuare liceul nostru, să funcționeze și Liceul Romano-Catolic. Nu știu, poate bănuiesc ce instituții instigă la asta. Eu doresc ca anul 2018 să fie un an liniștit, nu un an în care (...) se incită la tensiuni, la ură și eventual să avem un an foarte agitat, când ar trebui să fie un an cu creștere economică. (...) Și să păstrăm această insulă de stabilitate care este România'', a spus Dragnea.

El nu a dorit să comenteze reacția MAE ungar. ''Eu mă îndrept către fondul problemei — nu cred că ne ajută pe noi, ca nație, să începem să avem relații tensionate cu comunitatea maghiară din România", a menționat Liviu Dragnea.

 

 

.

Comentarii

11/09/17 09:06
Cititor

D-apoi nu stiu ce va sfaraie-n c.ur pe toti de scoala aia... ! Doara cine vrea sa mearga acolo, duca-se ... cu ce ne dezavantajeaza pe noi romanii, ca nu-i pe banii nostri . Oricum absolventii ei, nu pot avea nici un impact social negativ asupra Romaniei... si-i priveste exclusiv pe maghiari si unguri. Fiti oameni seriosi si nu mai exagerati.

11/09/17 11:18
Vizitator

Desfiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, este un mod de a baga batul prin gard pentru a cauta samanta de sandal. Este un mod idiot de a trata lucrurile care nu serveste la nimic. Ba dimpotriva, scandalul pare sa ia cote monstruoase, ca urmare a faptului Ungaria si-a suspendat sprijinul Romaniei de aderare la OCDE, dupa ce a fost suspendata infiintarea liceului. Kelemen Hunor, i-a cerut şi preşedintelui Partidului Social Democrat Liviu Dragnea să îşi asume curajul unei decizii politice în acest caz.
In urma scandalului, au de suferit cei peste 360 de elevi ai Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş. In mod provizoriu, acestia vor învăţa, începând de luni, 11 septembrie în cadrul Liceului ”Bolyai Farkas”, părinţii şi profesorii fiind de acord cu această soluţie a ISJ Mureş. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că soluţia găsită în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş este temporară, iar procedura de reînfiinţare a şcolii va fi începută cât de repede va fi posibil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]