Lucian Bichigean pe simezele Muzeului Grăniceresc Năsăudean

Ioan Mititean

Muzeul Grăniceresc Năsăudean găzduiește expoziția pictorului Lucian Bichigean, ce a presupus o selecție și ordonare a tablourilor după criterii proprii în funcție de raportarea la sistemul de valori creat de bogata sa experiență de cunoaștere.
Artistul năsăudean și-a prezentrat opera în prezența multor iubitori de frumos, colegi, prieteni, elevi fiind încadrat între doi specialiști în domeniu respectiv directorul Muzeului Județean domnul Alexandru Găvrilaș și profesorul Nelu Nistor, repere ale raportării la frumusețea naturală a operei lui Lucian, omul cu o bună experiență de cunoaștere, experiență estetică, sensibilitate estetică, gust, aspirații și ideal.
Omul multilateral, omul complex ce îmbrățișează mai multe elemente din spectacolul urban cotidian - pictura, muzica, poezia și umorul, îmbină fantezia cu rigoarea și acuratețea, cât și pe cel al comunicării, ce-și păstrează permanent calitatea sincerității. Arta lui Bichigean este din ce în ce mai nuanțată stilistic și mai complexă, ne propune o viziune integrală asupra existenței, prinsă parcă într-un mecanism implacabil al istoriei. Elementele simbolice vehiculate în opera sa atât de vastă, au o filiație ilustră în conștiința figurativă sugerând jertfa și speranța salvării și amintesc de un Ev-Mediu al misterelor, al meșteșugurilor.
Contactul cu opera sa determină emoții și sentimente – plăcere, bucurie, satisfacție. Gustul, expresie condensată a preferințelor și aspirațiilor, impregnează operei sale note de apreciere și trăire a obiectului estetic. Tablourile expuse constituie o călăuză a unor forme noi cu năzuința de a exprima sensuri larg umane. Artistul redă tot ce se plămădește în spațiul său mental, în care se nasc aprecierile sale despre lume, despre mediul înconjurător, parabolele sale despre absurd, elementele simbolice vehiculate cu o filiație ilustră în conștiința figurativă ce sugerează jertfa și speranța salvării.
Observăm respectul său pentru meșteșug, cât și disprețul pentru diletantism, riscând noi aventuri ale sensibilității prezentându-și opera în varii reformulări plastice, conferindu-le noi profunzimi și secrete conexiuni, cu o fluidă imagistică figurativă. Expozantul de azi de la Muzeul Grăniceresc se bucură de un impresionant palmares expozițional la Năsăud, Bistrița, Bacău, Piatra Neamț, Tabăra Națională Colibița, Tabăra Internațională Sighișoara și Rucăr Bran etc. dovedind un nume mereu incitant, oricând promițător de însolite explorări vizuale și conceptuale ce-l duce la granița dintre real și fantastic, folosind gama tonurilor aurii, a epidermelor corodate de timp ori de maleficul psihic. Expoziția s-a deschis sub patronajul muzeului și a Clubului Rotari condus de ing Vasile Săplăcan.
S-au raportat la judecățile de gust și la cele de valoare vorbitorii - Alexandru Găvrilaș, Vasile Săplăcan, Lucian Vaida, Lucreția Mititean, Romulus Berceni, Mircea Daroși, Ioan Seni, Floarea Pleș și Ioan Mititean, care au apreciat tablourile expuse și calitățile cărturarului năsăudean, un iscusit desenator, de colorist, cu evidente daruri pe tărâmul artei compoziției, cu o voință acerbă de reînnoire, ce apare astăzi în fața noastră îmbrățișînd cifra 7 ca o fericită împlinire și maturitate creatoare, ce tinde spre esențe și reflecție, construindu-și o stimabilă biografie de creator, fidel sieși, convins că pictura, asemenea altor arte, se învață o viață întreagă. Așadar pictorul din Năsăud, interpret cu personalitate, adaugă ritmic operei sale tușee definitorii.
Admiră opera lui Lucian și prietenul său de chitară Sorin Găzdac, învăluit în subtilități de construcții muzicale surprinzătoare de un gust ales. Iată la Năsăud, încă o activitate cu efecte terapeutice, menită să atenueze tensiunile pentru estetizarea vieții cotidiene și a relațiilor interumane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5