Lucian SIMAN, director al Penitenciarului Bistriţa, în Lituania

Comisarul şef de penitenciare Lucian SIMAN, director al Penitenciarului Bistriţa şi subcomisar de penitenciare Laura OPRIŞ, şef Biroul Asistenţă Psihosocială, alături de reprezentanţi ai Penitenciarelor Baia Mare şi Satu Mare, au participat la Conferinţa internaţională "Prisoners: Present Discussion and Contribution to the Future European Union", organizată de Asociaţia "Novi Homines", în Kaunas, Lituania. Evenimentul este integrat în cadrul programului Europe for Citizens 2014 – 2020, Axa 2 – Angajament democratic şi participare civică, în cadrul căruia Penitenciarul Bistrita este partener asociat.
Reprezentanţi ai unor instituţii universitare, organizaţii neguvernamentale şi unităţi de detenţie din Grecia, Germania, Spania, Portugalia şi Lituania, cu ocazia unei vizite organizate la Penitenciarul din Kaunas, au dezbătut problematica reintegrării sociale a deţinuţilor din perspectivă europeană, stimularea implicării comunităţii, precum şi combaterea discriminării în materie de incluziune socială a persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate.
În perioada următoare, proiectul va asigura organizarea de activităţi comune, de tipul ateliere de lucru, conferinţe, dezbateri publice, expoziţii cu lucrări ale deţinuţilor, studii şi cercetări, vizite în diferite unităţi de detenţie din ţările partenere, inclusiv România.
Subcomisar de penitenciare Cosmin PĂRĂUAN
Purtător de cuvânt

Comentarii

29/11/15 14:29
Cititor

In mod firesc si normal, ar trbui ca Statul... sa creeze la fiecare Primarie Locala, anumite "servicii sociale " ( de curatenie stradala, de adunat gunoiul menajer, de intretinere a spatiilor verzi... canalizare, salubritate in locurile special... etc. etc... ) numai cu persoanele liberate din penitenciare, carora sa li se asigure un loc de munca, astfel sa aiba un minim venit si sa poata fi capabil sa se integreze in societate, deoarece este de notorietate publica faptul ca fostii detinuti, nu sunt primiti nicaieri, nu-i angajeaza nimeni si ne miram, de ce majoritatea, dupa "liberare"... imediat ajung inapoi la penitenciar... !
Daca cineva a gresit din te miri ce motive si in ce circumstante si a ajuns la puscarie, efectiv ar insemna ca acel "om" sa se spanzure ?! Nimeni NU le intinde o "mana" ... nimeni nu le creaza o minima conditie de reintegrare sociala , etc. etc. si acest lucru trebuie neaparat facut de catre Statul Roman prin institutiile sale publice, altfel, acesti oameni, nu vor avea niciodata, nici un viitor si nici o sansa de reintegrare sociala.
Asta trebuie sa resolve societatea in ansamblu, ca nu toti sunt niste "criminali " care sa nu se poata "vindeca" decat numai "impuscati" !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5