Lucrare ştiinţifică de referinţă în plan mondial

Dr. dr. Livia- Ana Tătaru: „DICŢIONAR DE PRONUNŢARE A LIMBII ROMÂNE” („Romanian Pronouncing Dictionary „ / „Rumanisches Ausspracheworterbuch” , ed. 2010

Îi fericesc pe cititorii iubitori ai limbii naţionale care vor avea ocazia să ţină în mâinile lor o lucrare atât de performantă în domeniul lingvisticii şi foneticii, alcătuită în trei limbi, două fiind de maximă circulaţie. E UNICĂ în plan mondial, apreciată elogios de personalităţi de marcă ale domeniului din SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia, Olanda, Canada, Japonia, lucrare care face cinste nu doar României ci şi foneticii şi lingvisticii mondiale. În acest sens, e momentul să ne bucurăm pentru că prin acest masiv demers intelectual ne aflăm în linia întâi a cercetării în domeniu.

Avem în lucrarea de faţă o a treia ediţie, ultimă, revăzută atent şi îmbunătăţită, care încă de la prima ediţie, din 1984 a fost primită ca o premieră mondială şi asupra căreia s-au pronunţat elogios savanţi de mare prestigiu internaţional precum A. C. Gimson (Marea Britanie), Masao Onishi (Japonia), Alf Lombard, Lund (Suedia) şi foarte, foarte mulţi alţii.

Lucrarea, într-o grafică absolut excepţională, este legată, nu broşată, precum majoritatea celor ce apar astăzi, demnă sub aspectul grafic de conţinutul ei. Impresionantă este coperta I, cu motive naţionale, fiindcă această doamnă a limbii româneşti frumoase şi corecte, care este dr. dr. Tătaru, şi-a iubit totdeauna ţara, oricât a suferit, pururi ţinând-o în suflet ca pe o icoană. Ducându-i dorul, apărând-o curajoasă de mincinoşii patrihoţi care trădau şi comunismul şi democraţia cu aceeaşi uşurinţă, voindu-i binele şi lucrând pentru ea adeseori din adâncul suferinţei. Totdeauna, iubiţi cititori ( şi cititoare) oamenii mari au fost cei care au avut două idealuri: dragostea de Dumnezeu şi iubirea patriei, a stelelor sub care s-au născut.

Impresionanta lucrare are 834 de pagini, din care o „Introducere” în 49 de pagini, în limbile română, engleză şi germană, urmate de dicţionarul în sine, care cuprinde cuvintele scrise conform normelor ultime ale Academiei Române, urmate de o prestigioasă scriere în sistemul fonetic internaţional, facil ca înţelegere şi uşor de accesat.

Prima ediţie, din 1984, apărută la Editura „Esprint” din Heidelberg, Germania s-a bucurat de un atât de mare succes încât se vindea pe Internetul de curând apărut. A doua ediţie apare la Cluj-Napoca la Editura „Clusium” şi a circulat prin donaţiile oferite, datorită unor probleme de distribuire comercială. Şi iată-ne la o nouă ediţie, sărbătorească în formă şi conţinut, printr-un meritoriu sacrificiu material al dnei. dr. dr. Livia-Ana Tătaru. Negreşit că valoarea supremă a unei atari lucrări ţine de domeniul mondial, deschizând un front al lingvisticii şi foneticii, apoi pentru Universităţile străine care ţin cursuri de limba română, ca şi pentru catedrele de lingvistică şi fonetică ale Universităţilor din România. Este citată elogios peste hotare, dar şi în DOOM-ul nostru, la pagina 871, care s-a folosit - firesc- din plin de acest excepţional demers ştiinţific. Se folosesc şi alţii, uneori uitând să citeze, fie-le cu iertare.

Comunitatea ştiinţifică internaţională i-a acordat numeroase titluri prestigioase acestei personalităţi, care a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice: „Femeie a anului”- lucru rar în domeniu, prezentarea elogioasă în şapte Lexicoane internaţionale, Diploma „Meritul Academic” (din partea Academiei Române) etc. Idem invitarea la peste 40 de prestigioase Congrese internaţionale de specialitate, unanim recunoscută în domeniu. Astfel de lucrări precum cea de faţă, se elaborează de colective de cercetători, necesitând o muncă extrem de laborioasă, însă dna. dr. Tătaru a lucrat singură, trudind un deceniu şi mai bine.- performanţă pe care nu ştim cine şi când o va putea egala.

Pe lângă răspândirea de rigoare în plan naţional, dna. dr. dr. a făcut un gest emoţioant, donând această lucrare celor mai prestigioase licee şi gimnazii din Bistriţa într-o zi a acestui iunie, catedrelor de limbă naţională ale acestora: Şcolii Gen. „Ştefan cel Mare”, Gen. „Avram Iancu”, Liceului cu Program Sportiv , Liceului Infoel, Colegiilor Naţionale „Liviu Rebreanu” şi Col. Naţional„Andrei Mureşanu”. Primită cu extremă amabilitate şi bucurie de conducerea instituţiilor amintite, dna. dr. dr. a avut prilejul să se întâlnească „face to face” cu o clasă de elevi ai dnei. prof. Camelia Toma de la Colegiul „Andrei Mureşanu”, aflaţi la Librăria „N. Steinhardft”, într-o atmeosferă culturală deosebită. Acolo, dna, dr. dr. le-a relatatat episoade impresionante din peregrinările domniei sale, îndemnându-i să fie lucizi şi harnici, să iubească pe Dumnezeu, Cel care i-a dat şi domniei sale puterea de a trece prin marile furtuni ale vieţii ca om şi savant. Impresionantă atmosfera academică creată de aceşti frumoşi elevi şi eleve, ale căror priviri – „ferestre ale sufletului” -cum spunea I.L.Caragiale- făceau dovadă „că cineva locuieşte înăuntru”- recte nişte viitoare personalităţi. Pentru subsemnatul a fost un prilej de bucurie să fie martor la toate acestea şi mă gândesc la voi, dragii mei cititori şi concitatdini, care sunteţi contemporani cu savanţi şi oameni atât de mari, precum dna. dr, dr. Livia- Ana Tătaru, din str. vajnicului general Grigore Bălan. Chiar de nu te va cunoaşte, iubite cititorule, ridică-ţi cu dragoste pălăria când o vei întâlni pe această doamnă a spiritului, căci ai în faţă o mare iubitoare de Dumnezeu şi de ţară, demnă de integrala noastră preţuire. ”Nasc şi la Bistriţa oameni mari”- spunem noi, parafrazând pe neuitatul cronicar moldav din vremuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5