Lucrări în stupină în luna februarie

În majoritatea zonelor, familiile de albine normale au iernat în perioada activă, s-a intensificat ouatul mătcilor şi creşterea puietului, operaţiune ce se va întâmpla dacă timpul va fi mai călduros în a doua jumătate a lunii. Rezervele de proteine din organismul albinelor se epuizează datorită creşterii puietului. Fără rezervele de miere şi a păsturii nu este posibilă intensificarea creşterii de puiet. În unele perioade ale lunii februarie, albinele chiar efectuează zboruri de curăţire.

În această lună în stupină se pot efectua numeroase lucrări, printre care: controlul auditiv al familiilor de albine; ajutorarea acestora cu hrană; supravegherea zborului general de curăţire dacă temperatura va permite acest lucru; grăbirea topirii zăpezii şi evacuarea ei de pe vatra de stupină etc.

Nu trebuie să uităm că prin intensificarea creşterii de puiet în această perioadă, se poate contribui la scurtarea perioadei de înlocuire a albinelor iernate cu albine tinere. Se poate contribui la întărirea familiilor prin: pulverizarea cu sirop de zahăr a cuibului deasupra ramelor ocupate de albine în zilele călduroase; hrănirea suplimentară cu turte de pastă de zahăr şi turte de polen sau în amestec cu înlocuitori, mai ales dacă rezervele de miere şi păstură sunt pe terminate. Nu trebuie neglijate şi alte măsuri ce ţin de protecţia stupinii contra curenţilor, a dăunătorilor, apărarea acestora în aşa fel încât familiile de albine să nu fie în suferinţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]