“Luminația” văzută de sus la Năsăud

Încă de la orele amiezii cimitirele orașului, dar și din cele două cartiere aparținătoare Lușca și Liviu Rebreanu, au fost împânzite de oameni care au venit, unii de departe spre a-și cinstii morții cu flori, lumânări, rugăciuni, dar și cu dulciuri pentru cei sărmani. Mormintele celor trecuți la cele veșnice au fost luminate așa cum se cuvine unei astfel de sărbători, sărbătoarea sufletului. Rugi pentru sufletele celor adormți și pentru odihna veșnică a acestora au fost înălțate spre cer.
An de an, ziua de 1 noiembrie marchează “Ziua Morților” sau “Luminația” cum mai este cunoscută. Se zice că în această zi porțile cerului se deschid pentru cei plecați în lumea de dincolo.
Imagini realizate cu drona, la lăsarea întunericului, de doctorul Marian Acu, au confirmat faptul că, cei plecați dintre noi nu au fost uitați, fiecare dintre ei având mormintele luminate. Întunericul cimitirelor a devenit lumină, chiar dacă numai pentru o zi.
* * *
“Ziua Morților” sau “Luminația” (în latină commemoratione omnium fidelium defunctorum, „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman) (sursa wilkipedia).

Poze: sursa facebook - Marian Acu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]