Lună bogată în activităţi culturale, la Biblioteca Judeţeană. Vizitaţi expoziţia de carte Şcoli şi personalităţi năsăudene

Luna ianuarie este una bogată în evenimente culturale la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. „Ziua Culturii Naţionale” a fost marcată de către managerul instituţiei, Ioan Pintea, prin întâlnirea cu Ion Pop, Al. Cistelecan, Ion Mureșan, Traian Ștef, Vasile George Dâncu. De asemenea, nu au fost uitaţi nici poeţii bistriţeni care au susţinut un recital de poezie
al membrilor Societăţii Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, eveniment desfășurat în Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii. A urmat depunerea unei jerbe de flori la Bustul Mihai Eminescu din piața bistrițeană care poartă numele poetului național, după care mai mulți poeți s-au deplasat în Cimitirul Ortodox al orașului, unde au aprins lumânări la mormântul lui Matei Eminescu, unul dintre frații lui Mihai Eminescu. Elevii clasei a V-a C de la Școala Gimnazială Lucian Blaga Bistrița, însoțiți de profesoara Tania Țigurean au poposit la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” pentru a-l celebra pe marele poet. După lectura unui text poetic la alegere din opera eminesciană, elevii au hotărât sa creeze „teiul eminescian” cu versuri extrase din opera poetului. Activitatea s-a desfășurat la secția „Împrumut pentru copii” din cadrul Bibliotecii Județene.
Grupa mijlocie B și Grupa mijlocie C de la Grădinița „Căsuța cu povești”, împreună cu profesoarele Turda Monica și Naghiu Silvia au admirat expoziția dedicată Luceafărului poeziei românești. Chiar dacă sunt mici, copiii l-au recunoscut imediat pe Mihai Eminescu în tablourile din bibliotecă și chiar au recitat poezia „Somnoroase păsărele”, doamnele bibliotecare completând activitatea cu alte versuri si informații referitoare la poetul nepereche.
Elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa au susţinut recitalul „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”, aducând, prin muzică, omagiu poetului naţional.
Evenimentele continuă miercuri, de la ora 15.00, în sala „Gavril Scridon” unde, cu prilejul aniversării Unirii Principatelor Române, la Bistriţa vor fi prezentate cărţile scriitorul Sergiu Botezatu din Chişinău de către Florin Iliescu şi Olimpiu Nuşfelean.
Impresionantă este expoziţia de carte: „Școli și personalități năsăudene” în sala de donații „Nicolae Manolescu” a Bibliotecii Județene.
După cum ne declară bibliotecarul Gabriela Molnar, cărţile expuse provin din fondul documentar al bibliotecii şi al Arhivelor Naţionale şi au ca tematică şcolile năsăudene, personalităţile care au învăţat aici, academicienii, fiind dedicată marcării a 160 de ani de la crearea Preparandiei de stat cu limba de predare română, din Năsăud, mai pe înţelesul nostru, fiind puse bazele primei şcoli româneşti.
Vor urma alte proiecte frumoase în anul în care sărbătorim cartea, Biblioteca Judeţeană dorind să editeze volume deosebite şi, mai ales, să doteze cu apariţii noi fondul bibliotecii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]