Redistribuirea candidaţilor va produce mari surprize

MAI MULT PROPROŢIONAL DECÂT UNINOMINAL

Legea uninominalului prevede că în prima fază, îşi adjudecă fotoliile parlamentare cei care au obţinut 50% plus unu din voturi în colegiile lor. A doua etapă a distribuirii mandatelor, şi cea mai consistentă, după cum se dovedeşte, este cea la nivel naţional, care se face în funcţie de scorul fiecărui partid. Concret, Biroul Electoral Central stabileşte, în funcţie de numărul de voturi pe care l-a obţinut un partid, numărul de mandate la care are dreptul, în fiecare judeţ, partidul respectiv.

Apoi, candidaţii din fiecare judeţ sunt ordonaţi pe o listă în funcţie de numărul de voturi obţinute, grupaţi pe partide. Mandatele se atribuie în ordine descres¬că¬toare, pentru fiecare partid, până la epuizarea lor. În această situaţie, un candidat aflat, spre exemplu pe locul cinci ca număr absolut de voturi poate rata intra¬rea în Parlament dacă partidul său şi-a epuizat, până la el, mandatele. În schimb va intra în Parlament un candidat cu mai puţine voturi, de la alt partid, a cărui formaţiune mai are mandate disponibile.

În judeţul nostru, PD-L are dreptul la două mandate de deputat şi unul de senator, PSD la un mandat de deputat ţi unul de senator, iar în ce priveşte PNL, probabil, un mandat de deputat. Până în acest moment, cunoaştem cu certitudine numele a doi deputaţi, Ioan Oltean (PD-L) şi Radu Moldovan (PSD). Potrivit Biroului Electoral Judeţean, joi, cel târziu vineri, vom afla care sunt ceilalţi candidaţi care vor intra în Parlament.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5