Mai puţin de 15% dintre absolvenţii claselor a VIII-a vor să urmeze o şcoală profesională

Meseria e brăţara de aur este un proverb care nu mai este actual. În timp ce ne plângem că nu mai avem „meseriaşi” în diverse domenii, nu-i încurajăm pe copiii noştri să urmeze o şcoală profesională.
Cel mai recent studiu de orientare şcolară a elevilor din clasa a VIII-a din judeţul Bistriţa-Năsăud, realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bistriţa-Năsăud, arată că doar 14,9% dintre cei care au răspuns la chestionar, vor să opteze pentru învăţământul profesional.


Astfel, din cei 2140 elevi de clasa a VIII-a care au participat la acest studiu , reprezentând 72,5% din totalul viitorilor absolvenţi de gimnaziu, 1689 elevi vor să urmeze un liceu la noi în judeţ, 29 elevi optează pentru un liceu în alt judeţ şi doar 319 elevi vor să se califice în învăţământul profesional. Mai sunt şi ceva nehotărâţi, sub cinci procente.


Distribuția celor 319 elevi -14.90% dintre respondenți- care au ales învățământul profesional, arată că cele mai multe opțiuni se îndreaptă către specializarea mecanică, peste 62% dintre elevi dorind să învețe această meserie. Următoarele opțiuni sunt pentru specializările estetica și igiena corpului  omenesc (11.59%) și turism și alimentație (7.83%), comerţ (5%). Opțiuni mai puține regăsim la specializări ca silvicultură (1.25%) și construcții, instalații și lucrări publice (1.56%).  

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]