Mama, „zâmbind copiilor din toată lumea”

Elevi de la Palatul Copiilor Bistriţa, cercul de Poezia Credinţei, creaţie literară şi grupa de limba engleză, au derulat un atelier liric în sala de lectură a Spitalului Judeţean de Urgenţă BN, în cadrul Proiectului Terapia prin lectură, iniţiat de managerul Spitalului, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cu intenţia de a aduce zâmbete copiilor internaţi şi mamelor.
De data aceasta, tema a fost construită în jurul cărţii „Universul Mama”, publicată de poetul Vasile George Dâncu, la Casa de Editură Max Blecher, Bistriţa, în 2015. Activitatea a debutat cu citirea poeziei „Iubirea pentru mama”, o creaţie sensibilă scrisă de Alexia Dohotari. Am împărţit fiecărui participant semne de carte, realizate de noi şi mame voluntare, imprimate cu 17 strofe dintr-o poezie, „Chipul mamei”, scrisă de coordonatoarea noastră, Ionela-Silvia Nuşfelean. De la cel mai mic pacient, până la doamna psiholog Mia Luca, fiecare a citit, în ordine, strofa scrisă pe semnul său.
Domnul profesor Ioan Sabin Mureşan a lecturat o poezie-întrebătoare despre mamă, în limba engleză, sperând că majoritatea copiilor au înţeles mesajul. Au demonstrat-o unii, prin răspunsurile afirmative din finalul lecturii.
S-au recitat, din cartea poetului „invitat”, poezii minunate – „Rugăciune”, „Zâmbind copiilor din toată lumea”. În preambulul activităţii, apelul telefonic spre poetul ales a adus un plus de emoţie. George Vasile Dâncu şi-a exprimat bucuria şi dorinţa de a trimite Bibliotecii din Spital şi Palatului Copiilor Bistriţa câteva exemplare din recentul său volum de versuri „Universul Mama”, dedicat, ca o rugăciune, mamei sale.
Spre final, fiecare „copil”, inclusiv coordonatorul Bibliotecii din Spital, domnul Florin Bob, a primit un cartonaş, cerc colorat, semnificând „Planeta Mama”, pe care unii au scris versuri, iar alţii au desenat, de dragul mamelor. Ca un ecou, Mama Poetului îndemna: „aşa cum/ te iubesc de mult/ copile/ aşa să iubeşti/ şi tu tot ce te înconjoară”, în poezia „Zâmbind copiilor din toată lumea”, despre care Ioana Părăuan, 7 ani, a exclamat că e „cea mai frumoasă poezie din lume”. Sfatul, întâlnirea caldă, poezia ne-au motivat suplimentar să fim voluntari, mai aproape unii de alţii.

Tarja Angyalosi, clasa a VI-a
Creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5