„Managementul deşeurilor” mai face un pas prin înfiinţarea Serviciului public de salubrizare

Consilierii judeţeni vor dezbate astăzi, în şedinţă ordinară, proiectul privind înfiinţarea şi organizarea Serviciului public de salubrizare, respectiv precolectarea, colectarea, transportul şi transferul deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Este încă o etapă din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Practic, depozitul ecologic de la Tărpiu este finalizat, la fel şi staţiile de transfer şi centrele de colectare, dotările sunt aproape încheiate. În schimb, licitaţia pentru delegarea prin concesionare a gestiunii acestui Centru de Management Integrat de la Tărpiu este în etapa de evaluare. Pentru delegarea gestiunii Serviciului Public de Salubrizare astăzi se fac primii paşi, iar odată documentaţiile aprobate – de Consiliul Judeţean şi autorităţile locale – se va trece …la treabă pe SEAP.

În fapt, în urma unei licitaţii deschise, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud va semna un contract pe o perioadă de 96 luni (8 ani) cu un operator de salubritate care va gestiona tot ce înseamnă precolectare, colectare, transport şi transfer al deşeurilor provenite de la populaţie, instituţii publice şi firme din judeţul nostru.

În schimb, operatorul care-şi va adjudeca acest contract va plăti o redevenţă. Valoare estimată a acestui contract este de 220.696.217,52 lei (fără TVA), în timp ce valoare anuală este estimată la 27.587.027,19 lei. În ceea ce priveşte valoarea anuală  a redevenţei, aceasta reprezintă 7 % din valoarea anuală a contractului dar nu mai puţin de 1.900.000  lei.

Iată lista cu tarifele maxime de la care se porneşte „în jos” licitaţia:

Denumire activitate

Tip consumator

Zona

Tarif/persoana/an*

Tarif/gospodarie/an*

Precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special

persoane fizice inclusiv asociaţii de locatari / proprietari

Urban

109,92Lei

329,76Lei**

Rural

32,76 Lei

98,28 Lei***

agenţi economici / instituţii publice

Urban şi Rural

363,56 Lei/Tonă

363,56 Lei/Tonă

 

 *Tarifele nu includ TVA.

** Tariful pentru zona urbana este plafonat la valoarea de 329,76 lei/gospodarie/an, indiferent de numarul de membri din gospodarie

*** Tariful pentru zona rurala este plafonat la valoarea de 98,28 lei/gospodarie/an, indiferent de numarul membrilor din gospodarie.

Valoarea tarifului per gospodărie a fost determinată prin analiza cost-beneficiu a proiectului, unde s-a stabilit o medie de 3 persoane/gospodărie.

Valoarea estimată nu include serviciile contractate separat:

  • Serviciile privind deşeurile din construcţii şi demolări;
  • Serviciile privind deşeurile voluminoase şi DEEE-urile;
  • Serviciile suplimentare ce vor fi solicitate de către beneficiari.

Tarifele se vor indexa la solicitarea operatorului, la interval de un an, cu aprobarea prealabilă a autorităţii contractante. Indexarea se va face cu indicele preţurilor de consum comunicat de INS.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5