MÂNĂSTIREA CORMAIA TREBUIE AJUTATĂ

În anul 1636 în localitatea Cormaia, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat un sfânt locaş de închinare cu hramul Buna Vestire, unde exista o mânăstire de călugări, prin daniile credincioşilor ortodocşi români din bazinul superior al Văii Rodnei. Între 1748-1751, Biserica suportă o refacere şi este dotată cu un iconostas executat şi pictat de renumitul Tudor Zugravu. În 1763 Biserica este distrusă parţial de generalul măcelar Bukow, însă este reconstruită la poalele colinei Pleşa, unde o găsim până în anul 1850 când este mutată în sat, astăzi oraşul staţiune Sângeorz-Băi, pentru a fi Biserică parohială. În 1994 Biserica, prin grija credincioşilor şi a preotului Mihai Irimia, este mutată 20 metri lateral pentru a face loc noii Biserici parohiale, a cărei piatră de temelie a fost pusă anul următor. În anul 2000, măicuţele Sfintei Mânăstiri din Cormaia, conduse de prea cuvioasa maică stareţă Ecaterina Ghiran, la sfatul şi cu binecuvântarea IPS Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Bartolomeu Anania, au început demersurile pentru strămutarea Bisericii pe vechea sa vatră, la mânăstirea de maici din localitate. În anul 2003 s-a refăcut integral întreaga documentaţie pe baze legislative noi, prin efortul deosebit al noului şi harnicului preot-duhovnic al acestei mânăstiri, ieromonahul Nicodim Sângeorzan şi astfel Biserica şi-a regăsit locul iniţial, după peste 250 de ani. La 16 mai 2004 Biserica a fost sfinţită de IPS Arhiepiscop Bartolomeu.
Biserica de lemn cu hramul Buna Vestire, de pe Valea Cormăii a avut trei strămutări succesive şi se înscrie prin planimetrie şi elementele decorative în seria de Biserici de lemn de la mijlocul secolului 18, care cuprind un altar decroşat cu trei laturi îmbinate în unghi drept şi un naos cu boltă semicilindrică şi un pronaos deasupra căruia a fost amenajată tribuna şi un turn cu o galerie deschisă şi coiful octogonal. Acoperişul în patru ape, unitar, se sprijiă pe doi stâlpi la colţurile altarului. Ulterior, cu ocazia penultimei strămutări, Bisericii i s-a adăugat un pridvor închis pe latura vestică.
Biserica posedă valoroase opere de artă, icoane ale pictorului Tudor Zugravu, icoana Deisis, având pe magini apostolii, alte două icoane, Învierea şi Sfântul Nicolae cu data 1784.
Duminică 15 iulie, Duminica a şasea după Rusalii, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul 4 Ecumenic, la 35 de grade celsius, am pătruns pe rustica Vale a Cormăii, acolo unde un râuşor uitat pluteşte în liniştea unor deluşoare verzi punctate, ici şi colo, cu case de poveşti şi unde timpul se trage înapoi. Slujba de la noua Biserică a Sfintei Mânăstiri Buna Vestire din Cormaia, a fost oficiată de părintele duhovnic Nicodim Sângeorzan şi oaspeţii săi, părintele Ovidiu Motofle, stabilit în Noua Zeelandă şi părintele Ciprian Moruţan de la Fila de Jos, judeţul Cluj, acolo unde s-a nevoit şi marele nostru duhovnic Arsenie Papacioc. Strana a fost minunat ţinută de măicuţe-înger, suave şi cu voci care înfioară sufletul. Am văzut-o şi pe harnica, devotata, generoasa măicuţă stareţă, Ecateina Ghiran, veşnic smerită, veşnic zâmbitoare, veşnic transpusă.
Au participat circa 70 de credincioşi, dintre care mulţi copii, vreo 20 dintre aceştia împărtăşindu-se. Atmosferă de linişte, de reculegere. În sfântul locaş suntem mai buni, mai înţelegători unii cu alţii, soarele sufletului ne copleşeşte, simţim umbra lui Dumnezeu, acea bucurie calmă care ne inundă. „Ridică-te ia-ţi patul tău şi umblă”, i-a spus Mântuitorul slăbănogului din Capernaum, şi acesta s-a sculat imediat din boala sa, şi-a luat patul şi a plecat acasă, dând slavă lui Hristos. În geana ochiului, o lacrimă stă să cadă.
Părintele duhovnic Nicodim face un apel de suflet către credincioşi. Sfânta Mânăstire a cumpărat 200 de coli de tablă de cupru grabnic necesară Bisericii, care trebuie plătită până la Crăciun, sunt aproximativ 600 de milioane lei vechi. Transportul materialului soseşte cel mai târziu pe 18 iulie şi cel care îl asigură, a făcut deja anumite concesii Mânăstirii, inclusiv plata până la Crăciun. Facem un apel de suflet, cine poate ajuta Sfânta Mânăstire s-o facă, orice sumă, cât de mică, este binevenită, puteţi lua legătura cu Mânăstirea sau accesa CF 9128810, cont RO17BRDE060SV01695510600, BRD Sângeorz-Băi.
Măicuţele au nevoie de ajutorul nostru. Dacă, citind aceste rânduri, simţiţi un început al zâmbtului de solidaritate întru Hristos, atunci este bine. Să ne-ajute Dumnezeu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5