La cumpăna dintre Ardeal şi Bucovina

Mănăstirea „Piatra Fântânele” – o „oază” de rugăciune, linişte şi unitate ortodoxă

Există un loc binecuvântat de Dumnezeu, într-o zonă superbă, situată între Munţii Călimani şi Munţii Rodnei, la o altitudine de 1200 m, unde harul divin coboară asupra credincioşilor, care stă la hotarele dintre Ardeal şi Bucovina, ca un simbol de neclintit al mângâierii sufletelor, alinării suferinţelor şi-i uneşte în credinţă pe toţi ce-i care trec pragul reprezentând o o mândrie a judeţului şi a credincioşilor ortodocşi, loc de rugăciune şi pelerinaj, MĂNĂSTIREA „PIATRA FÂNTÂNELE” cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”.

Aici am întâlnit un om deosebit şi un preot duhovnic desăvârşit, de o amabilitate debordantă, implicat în viaţa a tot ce înseamnă rugă, muncă şi care cu o privire caldă şi vioaie, deşi se afla în straie de muncă, ne-a relatat ce înseamnă şi ce reprezintă mănăstirea pentru credincioşii din zonă şi nu numai.

Astfel, preotul duhovnic protosinghel GAVRIL HORŢ, care slujeşte din anul 2000 în această „catedrală a sufletului”, ne-a făcut câteva precizări pertinente privind istoricul mănăstirii şi stadiul actual al dezvoltării.

A fost înfiinţată în anul 1928 la cererea credincioşilor de pe Valea Bârgăului, având ca preoţi pe VASILE LUNCEANU (1928-1969), ADRIAN FĂGEŢANU (1970-1973), IUSTINIAN PETRINCA (1973-1996), DAMASCHIN (1996-1998), iar din 2000 Pr. duhovnic GAVRIL HORŢ.

A vieţuit în anul 1958 şi preotul DOMETIE MANOLACHE de la Râmeţ, un mare duhovnic deosebit.

Mănăstirea a fost de călugări până în anul 1995, apoi a devenit mănăstire de maici, iar biserica din lemn datează din anul 1928, în care se află icoana Maicii Domnului, pictată în muntele Athos, la mănăstirea Prodromul (Sf. Ioan Botezătorul) în 1914 şi adusă de preotul ILARION MARIŞ, iar rugăciunile adresate icoanei sunt cu folos credincioşilor.

Actualmente, mănăstirea are ateliere de pictură şi broderie, ateliere de litografie, iar construcţia la corpul de chilii cu PARACLIS şi ateliere a fost începută în 1995 şi sunt funcţionale, având în apropiere o cruce înaltă de 31 m, ridicată în 2010 şi luminată noaptea, la iniţiativa vrednicului de pomenire Î.P.S. Bartolomeu Anania, cu sprijinul C.J. BN, care trebuie finisată şi pentru care se aşteaptă donaţii şi sponsorizări, inclusiv cele promise.

În mănăstire vieţuiesc 20 de maici, se oficiază Sfânta liturghie zilnic, vecernia de la ora 16.00, iar Sfântul Maslu în ziua de miercuri, de la ora 21.00 şi în ajunul sărbătorilor sau duminici se face priveghere.

În ateliere se confecţionează straie preoţeşti, la comandă, de o calitate şi frumuseţe extraordinare cât şi icoane care impresionează, iar doritorii pot face comandă şi obţine informaţii la telefoanele 0263.264016 şi 0263.266017.

Cu ocazia hramului, din 08 septembrie 2011 – Naşterea Maicii Domnului, va fi oficiată slujba de către P.S. Vasile Someşanul, unde sunt aşteptaţi toţi cei însetaţi de a primi har Dumnezeiesc.

Mănăstirea are „în păstorire” satul Piatra Fântânele cu 93 de familii, cabanele din zonă, administrează Monumentul Eroilor de pe Grui, căzuţi în Primul Război Mondial, iar în fiecare an, de Înălţarea Domnului, se sărbătoreşte „Ziua Eroilor” prin slujbe arhiereşti cu participarea Batalionului de Artilerie din Prundu Bârgăului, a şcolilor din zonă, oameni din Bucovina şi Ardeal.

Un loc în care se înghesuie lumea la biserică, spre mulţumirea maicii stareţe, Solcan Panfila, şi a preotului, unde puterea rugăciunii face minuni, care nu trebuie ocolit, un simbol şi o speranţă a tuturor creştinilor.

.

Comentarii

29/08/11 17:43
doamna romita r...

buna ziua ma numesc doamna romita robinson,sint romanca ,care am locuit in bacau .am virsta de 58 de ani am fost casatorita si acum divortata ,am doi copii,ginere si nora , am un nepot care este a fetei mele cristina si ginerele viorel ,si 2 nepoate care sint a baiatului pe nume radu si a norei alina . ma aflu in anglia din 2005,in urma divortului am hotarit sa vin innapoi din romania aici sa muncesc ,ca sa ma pot intoarce in rom,sa-mi cumpar o casa si sa imi fac o situatie ami cistiga existenta cu croitoria ,dar visul nu mi sa implinit .ca aici am capatat de munca greu dar dupa 6 luni am capatat si locuinta .aici platesc chiria ,taxe si celelalte biluri .,viata mea a luat intorsatura ,acum stau aici acum 5 ani a venit baiatul si pe urma sotia lui cu 2 copii
i-am ajutat sa aiba de munca si sa stea impreuna ca fetele au nevoie de mama si tata .fata are bussinisul ei cu ginerele .are casa .doresc sa va ajut cu ce pot .vreau sa trimit acatisme de multumire si de prosperitate ,sanatate la toti si familiei mele
am trecut prin multe necazuri mai putine bucurii ,ceea ce ma ajutat a fost credinta in dumnezeu si maica domnului .mama a fost ortodoxa si tata-l meu catolic
am avut o copilarie frumoasa cu multe lipsuri
,dar am avut o educatie frumoasa ,va dores sanatate prosperitate si numai bine tuturor romanilor si in special voua din manastire .cu respect doamna romita robinson uk

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]