Manifestare a tinereții sub auspiciile Protopopiatului Ortodox Beclean

Peste 250 de persoane au răspuns, sâmbătă, chemării Protopopiatului Beclean de a se dedica primei ediții a Festivalul tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Clujului. Precedat de un moment de rugăciune şi desfășurat pe mai multe secțiuni (muzică, teatru, media, folclor, eseu, pictură, dans și sport – volei, atletism, handbal, fotbal), evenimentul a reunit participanți cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din majoritatea celor 62 de parohii arondate Becleanului, coordonați de preoţi și profesori de religie, sub îndrumarea părinţilor Doru (protopop) şi Claudiu Zinveliu. Protagoniştii au primit diplome de participare şi o masă caldă, iar la final au fost spectactorii concertelor susţinute de grupurile Centrului Misionar Social şi Cultural “Sfântul Apostol Andrei” din Beclean: “Big City” şi “Colour of Sound”.
Cei mai buni s-au calificat la gala de la Cluj, care se va petrece în data de 16 noiembrie, în parcul sportiv “Iuliu Hațieganu”, unde se vor întrece în activități artistice și (re)creative cu tineri de seama lor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, selectați în același mod de pe raza celor nouă protopopiate ale eparhiei.
Ideea îi aparține Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care dorește o mai dinamică implicare a Bisericii în îndrumarea tinerilor, în fond, viitorul societății. Tema generică pornește de la un citat al părintelui Arsenie Papacioc - “Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea...” – în jurul căreia se structurează secțiunile manifestării, între care două sunt de creație: eseu și pictură. Nu vor lipsi: muzica formațiilor vocale și instrumentale, a corurilor și a tinerilor interpreți, cu repertoriu fie religios, popular, folk, pop sau clasic, teatrul clasic sau modern, filmulețele sau documentarele pasionaților de media, cu activitățile din parohii și din viața de zi cu zi, dansurile de societate sau populare, concursurile sportive. Totul, pentru ca evenimentul să fie o manifestare a tinereții sub auspiciile Bisericii, într-un demers al instituției de a veni în întâmpinarea nevoilor, a orizontului de așteptări și a preocupărilor vârstelor fragede cărora li se adresează. Miza constă în dinamizarea și crearea acțiunilor de acest gen la nivelul parohiilor, in ideea de a contura anumite comunități de tineri care să aibă sentimentul că acest spațiu le aparține ca să-și manifeste preocupările și activitățile specifice lor, și nu unul care să-i inhibe și să le reprime felul lor de a fi. Speranța organizatorilor este ca festivalul să fie unul constructiv și schimbător de atitudini ecleziastice în raport cu cei cărora li se adresează cu precădere acum, pentru a-i deschide, curioși, spre Biserică și pentru a le oferi posibilitatea să-și afirme tinerețea și în acest spațiu (sacru), ca să învețe să o trăiască după preceptele divine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5