Marilena Toxin: Zidul miresei

Apariţia micro-romanului „Zidul miresei” al Marilenei Toxin a prilejuit, cred, cel mai preţios cadou, carte oferită de Ziua femeii. Scos recent de sub tiparul Ed. Asachi din Piatra Neamţ, are ca protagonistă o tânără femeie, Ingrid, căreia viaţa, pe lângă bucurii, i-a oferit o dramă conjugală a cărui tragism e greu de imaginat. O frumoasă fată, blondă răpitoare, cu ochii azurului senin şi plete cu bucle nordice, dar şi cu o minte sclipitoare, ajunge să termine facultatea cu brio, la Bucureşti.

Lăsând „cu ochii în soare” o sumedenie de admiratori, îi soseşte vremea ca în viaţa oricărei femei, când raţiunea nu e tot atât de plăcută ca dragostea.

Cunoscându-l pe Cristi, bărbat înalt, frumos şi cu statură atletică, se îndrăgostesc amândoi „ca în filme”. Faţă de situaţie ei mai modestă, dar bine educată, Cristi provenea din strămoşi dintr-o familie foarte înstărită, care îşi permitea orice capriciu.

Stabilită cu două luni înainte de examenele ei de licenţă, nunta a fost un eveniment monden, de admirat chiar şi în Capitală.

Dar nu orice alegere corectă e şi sigură. Chiar în noaptea nunţii mireasa este „răsplătită” cu o palmă, aşa din senin, pentru a nu uita cine este „stăpânul casei”. Aceasta era scânteia care va declanşa viitoarea tragedie. Gelozia faţă de dragoste, care este oarbă, că vede şi ce nu există. Dar gelozia nu este o boală oarecare. Ea este incurabilă şi mortală. Ingrind, nedumerită la început de „eveniment”, şi-a zis că în familie nu există fapte care nu pot fi iertate. Şi sub ochii lui de îndrăgostit l-a iertat.

A fost încadrată chiar la firma prosperă a soţului ei, a cărui asociat era Marian. Ingrind s-a integrat repede în noua activitate. Scenele de gelozie au dus la noi neînţelegeri. În acest climat s-a născut primul copil, un băiat, care la început a adus multă bucurie în familie. Dar clipele de fericire nu durează mult. Tatăl a devenit gelos şi pe băiat. La vestea venirii celui de-al doilea urmaş a devenit ca o fiară. El fiind prin tradiţie unicul copil în familie, nu a acceptat naşterea unei fetiţe care a provocat un scandal monstru.

Bătăile au crescut în număr şi în intensitate. Oricât şi-a oblojit rănile şi ascuns vânătăile, adevărul a fost descoperit de toată lumea. Marian, tovarăşul ei de muncă şi-a sfătuit mereu prietenul că nu procedează omeneşte. Intervenţiile colegului parcă turna benzină pe focul gelosului.

Calvarul a devenit de nesuportat. Frumoasa lor prietenie s-a destrămat. S-au despărţit. Ingrind, foarte slăbită, a plecat cu copiii la mama sa, în provincie. Marian, îndrăgostit, i-a vizitat de sărbătorile de iarnă şi s-au înţeles să se mai întremeze la o staţiune climaterică în Austria.

În acest timp Cristi sechestraseră copiii la vila din Bucureşti. S-au reîntors fulgerător la Bucureşti. Într-una din descinderile sale, Ingrind îşi surprinde fostul soţ într-o scenă indecentă, voind să profite de propria sa fiică, nedorită la naştere. Cu un fier de călcat aplicat în moalele capului îi curmă (fără să vrea) zilele tiranului.

La proces a fost condamnată împreună cu Marian la închisoare. După mai mult timp, Ingrind primeşte de la Marian un voal de mireasă, simbol al speranţei lor pentru viitor.

Cartea este reuşită şi captivantă, scrisă cu talent. Felicităm autoarea, aşteptând viitoarea carte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5