Marius Bălan (Partidul Verde): Rămâne loc de negociere. Dacă nu, cerem referendum!

         Preşedintele Organizaţiei Municipale a Partidului Verde, Marius Horia Bălan, fost membru al Comisiei de toaletare a arborilor din Bistriţa, cu statut de invitat, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la sediul PNL, că în adoptarea proiectului de modernizare a Pieţei Centrale, în 2015, au fost încălcate o serie de prevederi legale. Acesta s-a arătat însă dispus să negocieze cu administraţia municipală o serie de aspecte din proiect, care prevăd salvarea rondourilor cu flori, a perimetrelor înierbate şi dalarea a cel mult 20% din cele două hectare prevăzute.

         „În cele trei mandate ale tovarăşului primar să ştiţi că au dispărut peste 1000 copaci, de asta sunt vocal, pentru că Bistriţa nu-şi mai permite să dispară nicio rămurică. Între timp, văzând mobilizarea bistriţenilor, tovarăşul primar a început să mai comande nişte pete verzi făcute cu carioca şi peste noapte s-au înmulţit numărul de copăcei care ar fi graţiaţi, nu ar mai fi tăiaţi din Piaţa Centrală. În 24 iunie 2015, a fost prima tentativă să fiu dat afară din Consiliul Local, pentru că la data aceea eram în PER şi alături de cei doi consilieri locali m-am opus vehement când s-a votat Planul Urbanistic în Detaliu privind  Piaţa Centrală. Din păcate acolo s-a produs o eroare majoră, toate partidele au votat acel proiect, au dat girul ca el să treacă. Acum este un pic târziu, dar nu am pierdut bătălia şi contez pe sprijinul real al PNL şi le mulţumesc că după 11 ani de politică verde nu am rămas singur”, a declarat Marius Bălan.

         Acesta a menţionat că în doar câteva zile, împreună cu Vasile Man, a reuşit să strângă peste 800 de semnături, însă campania va continua. Bălan a precizat că „au fost încălcate nişte legi importante”, şi anume Legea 24/2007 a spaţiilor verzi (arborii de aliniament), Legea 265/2006 privind protecţia mediului, Ordonanţa 195/2005 privind protecţia mediului, Decretul 887/2006, Legea 52/2003 şi Legea 544/2001.

         „Nimeni nu poate hotărî soarta unui copac aşa de la el, atâta timp cât el este sănătos. Atenţie la legi! (...) Rămâne loc de negociere, dacă Primăria şi  administraţia doreşte acest aspect cu noi, cu cetăţenii şi cu Partidul Verde. Negociem în felul următor: mai închidem ochii, nu suntem mai catolici decât Papa. Sunt nouă copăcei sub arcurile Complexului Sugălete. Am înţeles că trebuie să se vadă monumentul. Am înţeles că trebuie să se vadă acest monument de grad zero. Hai să zicem că pentru nouă copaci închidem ochii. Restul lumii vegetale să rămână acolo, rondourile cu flori făcute de primarul sas Weingarner şi de doamna Vălean să rămână acolo. Perimetrele înierbate să rămână acolo. (...) Cerem maximum dalarea a 20% din cele două hectare, perimetrul anunţat ca şi şantier, adică fix latura nordică unde a fost organizare de şantier, unde au fost cabinele muncitorilor când a ars biserica şi unde este acum pietriş. Să rămână un metru pătrat în jurul fiecărui copac”, a precizat Bălan.

         Acesta a mai spus că vrea să oblige administraţia locală să încadastreze real terenurile pe care le foloseşte, cu sprijinul PNL, pentru că este inadmisibil ca din 1939 să nu fie făcute modificări în Cartea Funciară, iar spaţiul verde din Piaţa Centrală să fie trecut drept drum şi construcţii. „Dacă toate acestea auzite, Primăria nu le pune în practică, noi, verzii, cerem referendum pe acest subiect, exact ca şi la centură”, a precizat Bălan.

         La conferinţa de presă a participat şi Cristian Ţetcu, preşedintele Partidului Verde Bistriţa-Năsăud, care a adăugat că la o simplă sondare pe Facebook, 98% din cei 3100 de respondenţi au spus că nu sunt de acord cu acest proiect, în paralel fiind lansate şi o petiţie online, alături de Coaliţia pentru Biodiversitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5