Marţi, opt ceasuri rele pentru beclenari

Defecţiunile apărute în reţea vor duce, marţi, 10 noiembrie 2015, la sistarea totală a apei potabile în oraşul Beclean, dar şi în cartierele Coldău, Beclenuţ, Rusu de Jos şi Figa. Anunţul a fost facut de compania furnizatoare “Aquabis”, cu precizarea că întreruperea va interveni în intervalul orar 9.00 – 17.00, pentru efectuarea reparaţiilor necesare. Acestea ar putea avea drept consecinţă deprecierea parametrilor calitativi prin creşterea turbidităţii, avertizează distribuitorul, cu recomandarea că pentru limpezire e nevoie de favorizarea curgerilor câteva minute bune înainte de consum. (Telefon dispecerat : 0263/213117 şi 0372/742478).
Scumpă apă!
Dacă a fost o vreme când factura la apă era nesemnificativă în contextul bugetului general al unei familii, de un timp cântărește destul de greu în buzunarele populației pentru care Aquabis asigură serviciile de distribuție. Comparabil la costuri cu utilități care și-au câștigat de mult renumele de resurse costisitoare (curent electric, gaz etc.), fluidul indispensabil oricărei gospodării a ajuns să ia în jur de o sută de lei din veniturile lunare ale unei case cu două-trei persoane. Profitând, ca toți ceilalți furnizori, de puterile pe care i le conferă unicitatea pe piață, societatea care alimentează întregul județ și-a permis să crească sistematic prețurile, de multe ori, invers proporțional cu calitatea serviciilor gestionate sau cu veniturile de pe piața muncii, o posibilă justificare venind din investițiile cu impact pozitiv făcute de un timp în modernizarea bazei materiale (exemplu, noua stația de epurare de la Beclean). Până să ajungă aici, însă, firma n-a știut ce-i aceea scădere de preț, deși deficiențele din sistem ar fi justificat-o: numai în 2011, de pildă, s-au înregistrat 41 de întreruperi zonale, cu o perioadă medie şi maximă a suspendării de 1 – 8 ore, din cauze ce au ţinut de defecţiuni la reţele; iar ritmul s-a păstrat şi în anii ulteriori. Cu toate acestea, tarifele percepute populației au evoluat în sensul opus, chiar în plină criză economică națională: 1,23 lei/mc + TVA până la 1 noiembrie 2008; 1,54 lei/mc + TVA de la 1 noiembrie 2008; 2,24 lei/mc + TVA de la 1 decembrie 2009; 2,34 lei/mc + TVA până la 1 iulie 2011; 2,54 lei/mc + TVA de la 1 iulie 2011; asta, pentru ca acum să plătim 4,6 lei/mc (TVA de 24 la sută inclus), în timp ce canalizarea costă 3,42 lei/mc, față de 1,13 lei pentru aceeași unitate de măsură, cât era la final de 2009 . Iar la toate acestea se adaugă decalajele înregistrate între costurile înregistrat pe contorul de scară şi cele individuale, împărţite “frăţeşte” – ca să nu spunem colectiv - între toţi locatarii.

Comentarii

10/11/15 08:49
sibnet

Selectam urgent colaboratori foarte seriosi care vor sa castige bani acasa! Oferim curs absolut gratuit de instruire pas cu pas si care va invata simplu cum sa faceti bani acasa. Trebuie sa aveti calculator si conexiune la internet. Se cer cunostinte minime de lucru cu fisiere word si pdf. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]