Spectacol de lumini la Biserica Evanghelică

Maximilian, Holograf, Bosquito, Voltaj dau viaţă Bistriţei. Hara filmează live un videoclip “exploziv” acasă

Zile de sărbătoare ne aşteaptă în această lună la Bistriţa. Flavius Buzilă nu a uitat de frumuseţile oraşului natal, promovând, prin Asociaţia Cultural-Artistică Hara, Biserica Evanghelică Bistriţa, eveniment inclus în cadrul proiectului “ Biserica Evanghelică din Bistriţa –Înapoi spre viitor”, finanţat din fonduri europene.
Manifestările debutează sâmbătă, 22 septembrie, la ora 15.00, printr-o paradă festivă prin centrul oraşului, urmată de deschiderea taberei medievale din jurul Bisericii Evanghelice şi a expoziţiei de fotografie “Înapoi spre Viitor”, cu imagini de arhiva sau de actualitate, multe dintre ele în premieră absolută. La ora 17.00 este programat Concertul de muzică barocă în interiorul Bisericii Evanghelice cu soprana Mihaiela Maxim şi formaţia Flauto Dolce. La scena de pe Pietonal, de la ora 17.30 Teatrul muzical pentru copii Tiribam, Tiribum prezintă piesa Gâsca Zurli, iar de la ora 18.30 tinerii artişti bistriţeni se află în concert. Vom asculta trupele No Remose, Ignition şi vom urmări dansurile celor de la Sincron. Petru prima dată la Bistriţa vine Maximilian cu a lui şlagăr “Sophie”, care “e sofisticată mă”, de la ora 20.00. La ora 20.30 concertează acasă Hara, un recital extraordinar BEST OF prin care “se lansează în direct o nouă piesă şi se filmează live un videoclip exploziv cu efecte de scenă şi participarea directă a publicului”. La ora 21.30 cunoscuta trupă Holograf aduce “un inel” cu şlagăre, seara încheindu-se la ora 22.40 cu un spectacol de lasere în jurul Bisericii Evanghelice.
Duminică, 23 septembrie, începând cu ora 15.00, avem animaţie medievală în jurul Bisericii Evanghelice, bistriţenii fiind invitaţi la lecţii de dans şi mânuire a armelor. La ora 17.00 este un concert de muzică clasică în interiorul Bisericii cu cvartetul Arcadia, deţinătorul Premiul 1 la Wigmore Hall London International String Quartet Competition în 2012. La scena de pe pietonal de la ora 18.00 sub genericul “La porţile dorului” va fi un dialog folcloric inedit între generaţii cu artistul Alexandru Pugna şi invitaţii săi: familia de rapsozi Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja de la Agrieş, taraful Păuniţa condus de Ionică Moldovan, Ionuţ Zegrean de pe Ilve, Grupul Valeria Peter Predescu, Grupul instrumental condus de Anghel Urs. La ora 19.30 ne întâlnim cu tineri bistriţeni în recital Alex Muşat&The White Blues. Urmează de la ora 20.30 Bosquito, pe care aplaudându-i cu “două mâini” ne vor spune ce se întâmplă “când îngerii pleacă”. Vine apoi de la ora 21.30 Voltaj, care ne va spune cum este “la 20 de ani” când “lumea e a mea”. Festivalul se încheie cu foc de artificii. “Pe parcursul festivalului un tânăr paznic al turnului va întreţine vizitatorii bisericii cu informaţii interesante din istoria monumentului şi a oraşului. Se vor împărţi pliante şi broţuri pentru toţi cei interesaţi de punctele de atracţie ale zonei Bistriţei şi un nou şi inedit film documentar ce zugrăveşte bogata istorie a spaţiului bistriţean şi a simbolului său” declară Flavius Buzilă.
,,Este primul proiect cu fonduri europene pe care îl accesăm ca asociaţie şi a fost dorinţa mea şi a membrilor trupei să începem de la origini, adică de acasă, de la Bistriţa. Ne-am axat pe simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, un monument extraordinar, care din păcate este prea puţin cunoscut şi merită să fie mult mai cunoscut. Este cel puţin comparabil cu Biserica Neagră din Braşov şi merită o notorietate la fel de mare. Am constat cu tristeţe, că cel puţin la Bucureşti, acolo unde ne desfăşurăm noi activitatea, majoritatea oamenilor din presă sau din publicul larg cunosc faptul că biserica a ars, decât ceea ce reprezintă această biserică şi ce potenţial turistic ascunde. Am lucrat la acest proiect doi ani de zile, cu o perioadă de implementare de nouă luni , şi are în centrul lui un festival interactiv, pe care îl dorim unic şi cât se poate de deosebit, un festival care ca şi scop să promoveze biserica, dar şi zona turistică” completează Flavius.
Valoarea totală a proiectului este de 989.048,80 lei, valoarea total eligibilă este de 732.620 lei, valoarea elegibilă nerambursabilă din FEDR este de 629.977 lei, valoarea eligibilă din bugetul naţional este de 95.890,60 lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului este de 14.752,40 lei.
Biserica Evanghelică va chema din nou între zidurile sale de piatră muzele, spre încântarea ochiului şi a minţii, spre tihna fiilor săi de toate vârstele. Va fi o sărbătoare a întregii cetăţi, cu muzică de ieri şi de azi, îmbinând sobrietatea acordurilor clasice din interiorul bisericii cu exuberanţa tezaurului folcloric de nepreţuit al acestor locuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5