Mesajul Preşedintelui Consiliului Judeţean transmis cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la Revoluţia din 1989

La aproape un sfert de veac de la evenimentele din 1989 încă ne punem întrebarea ”Ce s-a întâmplat în iarna acelui an și ce s-a schimbat după aceea?”. Răspunsurile la această întrebare le putem identifica astăzi în tot ceea ce societatea românească a creat și a dezvoltat de-a lungul acestor ani: democrație, libertate și drepturi egale pentru toți cetățenii țării. Putem aprecia relativ ușor ceea ce avem astăzi, printr-o comparație simplă cu ceea ce ne-a lipsit anterior: lumină, căldură, confort sau ierarhie a valorilor. Numai așa putem înțelege pasul uriaș pe care România l-a făcut în drumul ei spre identitate, spre valorizare și numai așa putem să ne integrăm unei civilizații europene și să ne afirmăm ca parteneri într-o comunitate ce unește, acceptând diversitatea.

Privind retrospectiv istoria contemporană, constatăm că evoluția sa a fost marcată de două tipuri de regim opuse: democratic și totalitar. Instaurarea regimului comunist după al doilea război mondial a însemnat aruncarea României într-un con de umbră și i-a afectat afirmarea acesteia pe plan internațional. În același timp, românii au fost nevoiți să trăiască într-o societate amorfă, într-o inerție care a blocat orice încercare de dezvoltare sau progres. Un regim bazat pe cultul personalității, pe guvernarea de familie și pe opresiune, însoțit de o vastă ofensivă ideologică și propagandistică.

Revoluția din decembrie 1989 a dus astfel la înlăturarea regimului comunist, dar, spre deosebire de mișcările similare din Europa, ea nu s-a înfăptuit pe cale pașnică, ci cu prețul a peste o mie de vieți omenești. Acum, dragi bistrițeni, este momentul să ne cinstim eroii, să ne aducem aminte de jertfa lor și să învățăm odată pentru totdeauna că democrația și drepturile cătățenești sunt valori ale noastre, ale oamenilor, iar niciun partid sau Guvern nu are dreptul să se substituie lor.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,
Emil Radu MOLDOVAN

Comentarii

23/12/13 19:13

De ce nu este inclusă această linie ferată în acel proiect de dezvoltare a zonei, atât din punct de vedere turistic, dar şi cultural? Aceste discuţii au avut loc nu demult, sper că vor mai fi şi în viitor. Ar avea de câştigat întreaga Vale a Rodnei.

Oare nu poate fi declarată monument istoric datorită vechimii sale aşa cum s-a făcut cu linia Câmpeni-Abrud?

Nu ştiu cum se face că de acei piraţi de la Ilva Mică la Rodna nu se leagă nimeni. Nu e şi asta economie subterană (banii negri)?
Ne plângem că nu avem călători.
A stat cineva câteva zile din CFR să facă o numărătoare? S-ar putea să aveţi mari surprize la acest capitol.
Au fost transmise date reale către Companie referitor la acest capitol? Nu prea cred.

De ce nu introduceţi o "Săgeată" de la Cluj-N. la Rodna şi invers? Cred că ar fi costuri cu mult mai mici decât o garnitură clasică.
S-ar putea găsi o modalitate de a duce o asemenea "săgeată" de seara până la Rodna, un tren Cluj-Rodna, nu ar trebui fracţionate atâtea garnituri (cum se face la Dej, Beclean sau Salva). Înapoi ar pleca în jurul orei 4, 15 din Rodna, iar din Ilva Mică ar pleca la 5,00 aşa cum este prevăzută acuma.

MULTE S-AR PUTEA FACE NUMAI DACĂ S-AR VREA!
E ŞI ĂSTA UN MOD DE A-ŢI MANIFESTA PATRIOTISMUL!
CE ZICEŢI DOMNILOR DIN CONDUCEREA COMPANIEI, A LOCALITĂŢILOR ŞI A JUDEŢULUI?

SPER ÎNTR-O REZOLVARE FAVORABILĂ!

SĂRBĂTORI FERICITE ŞI SĂ VĂ DEA DUMNEZEU GÂNDUL CURAT ŞI ÎN ACEASTĂ PRIVINŢĂ!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5