Meşterul popular Maria Morar: Nu pot decât să fiu mândră şi bucuroasă că portul năsăudean a ajuns pe scenele din New York

La Salva tradiţiile se moştenesc din generaţie în generaţie ca un arc peste timp al identităţii ţăranului român care şi-a croit destinul apărat de apele Someşului şi Sălăuţei. Aici, unde rugăciunea s-a făcut întotdeauna auzită prin glasul Sfinţilor Martiri Năsăudeni, credinţa şi tradiţia îşi dau mâna pentru a arăta ceea ce are mai frumos sufletul sălăuanului.
Preoteasa Maria Morar este un exemplu pentru comunitate nu doar prin viaţa spirituală pe care şi-a dedicat-o, împreună cu părintele Dumitru Morar, slujirii bisericii, ci şi prin faptul că a reuşit să promoveze şi să creeze în spiritul tradiţiilor costume populare purtate acum nu doar în ţară, ci şi peste hotare. De la cinci anişori a luat acul în mână, învăţând să coase, pentru început modele mai simple, iar mai apoi o dată cu trecerea timpului, a scos propriile creaţii admirate acum nu doar de români, expoziţiile ei trecând graniţele ţării în SUA, Franţa, Italia, Germania, Iordania sau Ierusalim. Vară de vară, două sau trei săptămâni, Maria Morar învaţă îndeletnicirea meşteşugului popular copiii care se află în tabără la Muzeul Satului din Bucureşti. „Sunt tare mulţumită că le place să înveţe frumuseţea meşteşugurilor noastre şi sunt mândră de ei. Am o fetiţă din Bucureşti care atât de mult a fost pasionată încât acum vine în tabără să înveţe, la rândul ei, pe alţii”, declară Maria Morar.
Dragostea pentru arta populară a moştenit-o de la părinţi, tatăl fiind un renumit cojocar, care lucra pieptare din piele, dar făcea şi cojoace, precum şi renumitele pălării cu pană de păun. „Fiind singurul copil la părinţi, am învăţat şi eu să fac de toate, să cos şi mărgele, dar să fac şi pieptare şi clopuri cu păun, pentru că tata era supărat că nu are un băiat care să-l moştenească. Mama mea lucra tot ceea ce ţinea de cusături pe pânză de casă, ţesea, lucra cu mărgelele şi cu aţa tot felul de modele înflorate, se inspira din florile câmpului, avea modele geometrice, dar şi alte modele, păsărele, cer, urşi, păuni, fluturi,toate aşezate pe cămăşi, pe brâu, pe zadii, pe frumoasele prosoape. Eu, după ce am înţeles cât de greu le este să lucreze atât de mult, i-am rugat să mă înveţe şi pe mine. Deşi eram singură la părinţi am fost pusă la tot felul de lucruri şi, uite, nu e de regretat nimic că numai aşa înveţi şi poţi să-ţi faci un drum în viaţă. Îmi place ceea ce fac şi încerc să îmi pun o părticică din suflet în fiecare costum. Particip la târgurile organizate sub egida Muzeului Satului şi a Muzeului Ţăranului Român şi sunt fericită de fiecare dată când văd oamenii că se opresc la standul năsăudean”, ne spune Maria Morar.
Toate lucrurile frumoase, de la costume la podoabe populare, sunt ca o moştenire, ca un testament nescris lăsat de părinţi care, cu siguranţă, s-ar bucura să afle că tradiţia este dusă mai departe.
Astăzi, costumele făcute de meşterul nostru le admirăm pe scene, la ansamblul „Transilvania” din Baia Mare, „Junii Sibiului” din Sibiu, „Mărţişorul” din Cluj, dar şi la cele din Braşov, Oradea, Târgu Jiu etc.
Recenta colaborare cu designerul Dorin Negrău a dus costumul sălăuan pe scenele americane, la New York. Binecunoscut în lumea modei de peste Ocean, Dorin Negrău a impresionat întotdeauna cu colecţiile sale, dând frumosului alte întruchipări, transformând originalitatea într-un spirit care să educe publicul. Colecţiile sale îmbracă multiplele faţete ale stilurilor de viaţă, punând în valoare feminitatea, fiind un arbitru al eleganţei. Este remarcabil modul în care designerul a combinat cu succes tăieturile simple cu elemente ale costumului tradiţional şi ale artei decorative din Bistriţa-Năsăud, de la brâiele cusute cu mărgele la pieptare, catrinţe, clopul cu păun, dând astfel creaţiilor sale nobleţe şi eleganţă. Peste 1000 persoane au aplaudat creaţiile prezentate la Mercedes Benz Fashion Week din New York, colecţia „Brides’s – the story continues” fiind susţinută şi de Simona Miculescu, ambasador al Misiunii Permanente a României la ONU, Gabriela Costache, consult general al României la New York şi scriitoarea Doina Uricariu, director ICR New York.
Românul este nominalizat şi pentru premiile Clio datorită succesului acestei colecţii care, trebuie să recunoaştem, străluceşte prin elementele costumului năsăudean. „A fost o mare onoare pentru mine să colaborez cu designerul Dorin Negrău. I-am confecţionat pălării cu păun, i-am împrumutat din colecţia mea de costum popular, am făcut sacouri, bolerouri, corsete, brâie de mărgele. Nu pot decât să fiu mândră şi bucuroasă că portul năsăudean a ajuns pe scenele din New York. Dacă în trecut strămoşii noştri aşteptau să vină americanii, iată că în zilele noastre ducem noi portul nostru pe cele mai înalte scene, fiind astfel admirat de o lume întreagă”, ne-a declarat meşterul popular.
Maria Morar ştie că orice lucru bine făcut este doar cu ajutorul bunului Dumnezeu, motiv pentru care îi mulţumeşte în fiecare zi pentru darul care i l-a dat şi pentru faptul că îi dă sănătate pentru a duce mai departe ceea ce are mai furmos satul nostru din ţinutul năsăudean.

Comentarii

05/03/15 08:43
Frumos

Felicitari d-nei Morar, dar sa nu ne laudam cu munca altora prea tare. de exemplu costumele pe care le poatra Junii Sibiului cu mandrie din zona Nasaudului sunt confectionate de Lucia Todoran. Insusi Silvea Macrea poate confirma acest lucru.

09/04/15 19:09
felicitari, dar...

Din pacate domnul designer, ca si mesterul popular, se pot lauda cu aceeasi ignoranta si lipsa de imaginatie ca si cei care s-au inspirat pana acum din portul popular nasaudean. In afara de Philippe Guilet, niciun designer nu a reusit sa puna cu adevarat in valoare Nasaudul, am mai spus asta si o sustin in continuare. Felicitari ca au ajuns la New York, dar nu conteaza doar sa ajungi acolo, conteaza si ce prezinti. Doua zadii puse pe o fusta de tul nu inseamna design, ci lene.

24/12/15 09:16
maria morar

DIN PACATE .INVIDIA SI RAUTATEA DIN VOI VORBESC ASA DESPRE MINE, EU NU AM VORBIT NICIODATA NIMIC IMPOTRIVA VOASTRA CU TOATE CA EU LUCREZ DE CIND ERAM MICA SI DACA NE LUAM LA UN CONCURS, NU CRED CA TU POTI SA FACI O ROATA DIN PANA DE PAUN , NICI UN PIEPTAR CU CIUCURI ,CARE VOI VI LE-ATI INSUSIT CA SINT MARCA lINU VIRGINIA , CEEA CE EU LE FAC AM DEMONSTRAT-O SI LA MUZEUL TARANULUI ROMIN ,LA UN ATELIER MESTESUGARESC.

19/03/17 17:29
paunita

nu ai facut tu nimic ,ESTI O RAUTACIOASA SI O ZGACITA ,O AVARA DUPA BANI .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5