Metode eficiente pentru ameliorarea durerilor musculare. 3 recomandări pentru sportivi

Printre cei care practică sportul de performanță, durerile musculare (mialgia) sunt de cele mai multe ori un efect al efortului fizic depus constant, sau al unei traume fizice suferite. 

De regulă, senzațiile de durere pe care un sportiv la acuză la nivelul musculaturii pot fi profunde, constante sau aleatorii. Se pot localiza în special pe zonele supuse celor mai înalte niveluri de intensitate fizică, însă pot iradia și către extremități sau articulații.

Ameliorarea acestora este influențată de corectitudinea diagnosticului stabilit de medicul specialist. În urma unei evaluări amănunțite, ce poate fi susținută și de realizarea anumitor teste de laborator, se poate stabili modul în care această problemă poate fi abordată. 

Ce probleme pot cauza dureri musculare la sportivi?

Atunci când o grupă musculară este supusă în mod constant unei tensiuni ridicate, există riscul de a se dezvolta dureri manifestate local, din cauza suprasolicitării. De asemenea, următoarele probleme de sănătate, asociate efortului fizic, sunt adesea însoțite de dureri ale mușchilor: 

  • accidentările la nivelul colanei vertebrale; 
  • fracturile sau entorsele de membre; 
  • alte afecțiuni: tendinita, tendinoza.

Cum poate fi stabilită cauza pentru dureri musculare?

Pentru a se putea stabili cu certitudine motivele pentru care un atlet se confrunta cu dureri la nivelul mușchilor, departamentul de medicină sportivă din cadrul clubul poate indica: 

Teste de imagistică, în special, RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și tomografie computerizată, pentru a se putea localiza leziuni posibil prezente la nivelul țesutului muscular. 

Electromiografie, pentru a se putea măsura activitatea electrică în mușchi și nervii acestora. 

Biopsie musculară, pentru a se putea analiza prin teste specifice modificări de țesut, ce ar putea indica apariția anumitor patologii neuromusculare. 

Analize de sânge, pentru a se putea analiza nivelurile de enzime, hormoni și electroliți, dar și pentru a se putea indica eventuale infecții, astfel încât lista cu posibilele cauze să se extindă și către factori de natură virală.

În privința ameliorării durerilor musculare cu care un sportiv se poate confrunta, medicul specialist poate stabili o schemă de tratament ce ar putea include atât medicamentație antiinflamatorie, cât și soluții cu aplicare topică asupra zonelor afectate. Alte soluții mai complexe, prin care se pot ameliorarea durerilor musculare la sportivi, sunt: 

1. Sesiunile de masaj pentru relaxarea musculaturi

Masarea zonelor afectate, cu ajutorul unui tehnici speciale (ce pot include anumite chiar și utilizarea anumitor soluții cu aplicare topică), declanșează un dublu răspuns al organismului: 

  • răspunsul de relaxare - reacție involuntară a sistemului nervos la acțiunile realizate;
  • răspunsuri mecanice - efectele fizice care apar la nivelul organismului, atunci când se aplică un anumit nivel de presiune asupra țesuturilor cu probleme.

Terapia prin masaj relaxează țesutul muscular, favorizând reducerea contracțiilor dureroase și a spasmelor. De asemenea, poate ameliora efectele compresiei nervoase. Mai mult decât atât, zone greu accesibile, precum musculatura profundă a coloanei vertebrale, se pot relaxa ca urmare a detensionării straturilor de țesut muscular superioare. 

Utilizarea unor aparate pentru electrostimulare 

Gama de aparate pentru electrostimulare Compex include soluții tehnologice de ultimă generație, cu rol în amelioarea durerilor musculare cu care sportivii se pot confrunta, dar și în tonifierea musculaturii acestora. 

Aplicația Compex Coach, disponibilă pe IOS și Android, este un instrument util pentru a înțelege cum se pot utiliza în mod eficient aceste dispozitive, distribuite oficial în România de Ina Medical Sport. Cu ajutorul acestora, perioada necesară recuperării se poate reduce semnificativ. 

Aparatele pentru electrostimulare Compex sunt dedicate atât sportivilor de performanță, cât și persoanelor care înțeleg importanța unui corp sănătos pentru calitatea stilului de viață, deoarece programele de lucru relaxează musculatura, stimulează sistemul cardiovascular și asigură un tonus mental excelent. 

Descoperă gama de aparate pentru electrostimulare Compex

3. Pauză de la antrenamente și relaxare completă

Dacă se află într-o perioadă de pauză pentru recuperare, sportivii trebuie să renunțe temporar la efort fizic. Odihna este recomandată, deoarece permite refacerea țesutului muscular și împiedică riscul de agravare a simptomelor. 

În acest interval de timp, utilizarea compreselor cu gheață poate contribui la reducerea inflamațiilor, iar dușurile fierbinți stimulează circulația sângelui prin sistemul de vene și artere din structura mușchilor afectați, determinând astfel ameliorarea contracțiilor. 

Dacă te confrunți cu dureri musculare, cere sfatul medicului tău specialist. Pe baza evaluărilor, poate recomanda cele mai potrivite soluții pentru ameliorarea simptomelor acestei probleme. 

REFERINTE: 

“Muscle Pain: Causes, Symptoms, Treatment, Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain. 

Imaginea poate fi descărcată de aici

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5