Micii fermierii pot să vândă încă un an laptele care nu se încadrează în normele europene de calitate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit aviz favorabil de principiu de la Comunitatea Europeană pentru acordarea unei perioade suplimentare de tranziţie pentru alinierea la cerinţele europene în ceea ce priveşte calitatea laptelui crud de vacă.

Termenul stabilit iniţial a fost 21 decembrie 2011, iar reprezentanţii ANSVSA au solicitat prelungirea acestuia cu încă un an.

,,Avizarea favorabilă de către Comisia Europeană a solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, pentru cel puţin un an, reprezintă un câştig pentru fermierii români. Această perioadă suplimentară pe care noi o primim, trebuie să fie una în care fermierii şi procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din ANSVSA, să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată”, a declarat dr. Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele ANSVSA.

Totodată, cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.

Oficialii ANSVSA spun că este esenţial ca această perioadă suplimentară obţinută să fie constructivă şi utilizată pentru aplicarea unor măsuri menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

Potrivit datelor ANSVSA, dintre cele 1.464 de ferme din ţară, puţin peste 500 derulează programe de modernizare şi restructurare pentru atingerea conformităţii la cerinţele europene, iar din cele 1.613 centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare.

De asemenea, potrivit raportului ANSVSA, doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5