Mii de credincioşi, la Dobric, de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Mitropolitul Andrei a binecuvântat Valea Ţibleşului

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul de praznicul Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena. Mitropolitul Andrei a fost primit de soborul impresionant de preoţi, în frunte cu părintele Siluan şi maica stareţă Veronica, alături de primarul Paul Ştir, în sunetul clopotelor şi în bătaie de toacă. La eveniment au fost prezenţi prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, administratorul judeţului – Florin Moldovan, directorul Finanţelor – Cristian Parasca, primarul din Târlişua – Vlăduţ Purja, directorul Penitenciarului Bistriţa – Lucian Siman, scriitorul Menuţ Maximinian. Sărbătoarea obștii monahale, la care au luat parte mii de credincioși, majoritatea îmbrăcați în straie populare, a fost întregită de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, alături de un sobor impresionant de peste 40 de preoți, din care au făcut parte: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului , Arhid. Claudiu Grama, Consilierul pe probleme de misiune şi protocol, Pr. Doru Zinveliu, protopopul de Beclean, stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și preoți din satele învecinate mănăstirii. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre virtuțiile celor doi Sfinți Împărați care, prin faptele lor, sunt modele pentru societatea de astăzi. De asemenea, părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la hramul mănăstirii Dobric să fie mărturisitori ai credinței adevărate, asemeni Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Doamna Cântecului bistriţean, Cornelia Ardelean Archiudean a înalţat pricesne spre cer. În semn de preţuire, Mitropolitul a primit, din partea mănăstirii, o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Mitropolitul a vizitat şi şantierul Bisericii mari, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care se află într-un stadiu avansat, urmând a fi instalat altarul şi realizată pictura şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, anul viitor, la marea sărbătoare, Biserica de la Nicula Ţibleşului să fie sfinţită.
Mănăstirea închinată „Sfântului Evanghelist Luca” și „Sfinților Împărați Constantin și Elena” de la Dobric a fost înființată, ca un mic schit, în anul 1992. Un an mai târziu a devenit mănăstire. Biserica mare, aflată în construcţie, are hramul „Adormirea Maici Domnului”. Mănăstirea deține o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, în stil maramureşean, dar și un paraclis, închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cadrul cadrul așezământului monahal funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În urmă cu patru ani, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, în prezent, se lucrează la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40 de mii de volume din colecția mănăstirii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5