Mii de persoane au participat la Năsăud la Ziua Costumului Popular. Bistriţenii şi năsăudenii s-au prins în Roata de la Runc alături de românii din toată ţara

Ziua Costumului Popular a fost marcată la Năsăud de mii de locuitori ai judeţului nostru, de toate vârstele şi profesiile, de toate culorile politice, pentru că evenimentele pentru promovarea culturii naționale pot uni energiile pozitive. Ţara Năsăudului, “patria costumului popular”, intră astfel în istorie, fie şi cu două recorduri mondiale. O numărătoare strictă a mii de oameni nu poate înlocui, însă, povestea unui demers unic şi mai ales poveştile fiecărui participant, ale costumului popular ce ia-a amintit fiecăruia de copilărie, de bunici, de părinţi, de tradiţii şi obiceiuri.

         Eforturile tuturor, participanţi şi organizatori, au fost mari, deopotrivă, iar Dumnezeu a fost duminică năsăudean, dând soare şi ceva nori, dar fără niciun strop de ploaie, în ciuda tuturor prognozelor meteo.

         14 mai 2017 intră astfel în istoria locală, naţională şi mondială. Poate peste câteva zile se va găsi un alt oraş, o altă ţară să aibă 20.000 de oameni, însă  ceea ce contează cel mai mult a fost dovada că nu ne-am uitat neamul şi ţara şi că putem purta cu mândrie costumele populare lăsate din moşi strămoşi.

Locuitori din toate oraşele şi comunele judeţului, de la toate ansamblurile folclorice din judeţ, dar şi invitaţi din alte zone folclorice au venit la Năsăud să-şi etaleze frumoasele costume populare.  Ansamblul Folcloric Covasna, Şcoala de dans românesc „Larisa şi Marin Barbu”, Şcoala de Dans Popular Galaţi, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (Hunedoara), Ansamblul Tileguţa Petrova, Ansamblul Folcoric Profesionist Burnaşul din Alexandria (Teleorman) au venit să sărbătorească Ziua Costumului Popular.  

După constituirea coloanei de participanți, care s-a întins pe kilometri, a urmat parada portului popular, de la Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” până la stadionul orașului. Pe măsură ce participanţii intrau pe stadion, sub strictă monitorizare, s-a purces la aranjarea acestora în cercuri concentrice, aici apărând unele probleme. Pentru primul record, a fost nevoie ca toate persoanele să rămână pe poziţii timp de cinci minute, timp în care reprezentantul de la Cartea Recordurilor a făcut monitorizări între participanţi, anulând două tentative. A treia să sperăm că a fost cu noroc.

Apoi, coregraful Marin Barbu i-a învăţat pe participanţi paşii de la „Roata de la Runcu Salvei”, care au fost învăţaţi destul de repede, venind apoi rândul încercării stabilirii celui de al doilea record mondial. Cinci minute de „Roată”.  

Ulterior, pe scenă au urcat elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare, la etapa națională, dar şi artiştii şcolilor din localitate.

        Expoziția cu vânzare “Produs în Bistrița-Năsăud”, muzica tradiţională şi buna dispoziţie au întregit o zi frumoasă de Maial.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria orașului Năsăud, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, cu sprijinul partenerilor-  Centrul Județean pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean, C.N.I.P.T. Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”, A.D.I Turism în Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud . Maialul elevilor năsăudeni, manifestare culturală cu tradiție de peste 145 de ani, a adus plus valoare acestui important eveniment, după cum a punctat şi primarul Mircea Romocea.  

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5