Ministrul Doina Pană: E o mare bucurie pentru mine! Peste 24.000 hectare de păduri de fag din România, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag din România au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfăşurat la Cracovia, în Polonia.

„În primul meu mandat de ministru la Păduri (2014), WWF-România mi-a propus să facem demersurile pentru includerea pădurilor virgine de fag din România în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Acum, după 3 ani, la a 41-a Sesiune a Comitetului UNESCO pentru Patrimoniul Mondial desfăşurată în Cracovia, Polonia, acest lucru s-a întâmplat! E o mare bucurie pentru mine!”
, a transmis ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Doina Pană.

Din cele 24.679,4 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, iar 338,1 ha se află în proprietate privată.

   Cele şapte situri aflate în administrarea Romsilva sunt în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, cu o suprafaţă de 10.321,7 hectare, în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, cu 4.278,3 hectare, în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, 4.294,2 de hectare, în Parcul Naţional Cozia, cu 3.411,1 hectare şi trei alte situri, Codrii seculari Slătioara, de 609,8 hectare, Groşii Ţibleşului, de 346,3 hectare şi codrii Strâmbu-Băiuţi, cu 630 de hectare. În plus, a fost selectat şi Codrul secular Sinca, de 338,1 hectare, aflat în proprietatea Primăriei Sinca din Brasov.

Initiaţiva includerii acestor situri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO aparţine Ministerului Apelor şi Padurilor, acum trei ani fiind semnat un protocol de colaborare cu Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Dracea” şi organizaţiile de mediu WWF – Programul Dunăre – Carpaţi şi Greenpeace România.

Partenerii în proiect au identificat iniţial 25 de situri, fiind selectate în final 8 situri valoroase. Anul trecut, în luna septembrie, o echipă de specialişti ai Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţie mandatata de UNESCO să certifice aceste situri, a evaluat în teren toate aceste păduri.

 

 

 

Comentarii

12/07/17 12:17
ecologistul

Si aici vrei sa depozitezi gunoaie ?AUD ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5