Ministrul Gabriel Petrea: Vrem să creăm cadrul legislativ pentru a putea fi încheiate contractele colective de muncă la nivel de sector. Nu putem obliga sindicatele şi patronatele să le semneze

Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, a anunţat, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului, că în prezent se lucrează la o serie de modificări tehnice din Legea 62/2011 a dialogului social, dar şi la modificarea HG 1260/2011 privind sectoarele de activitate, asta pentru a crea un cadru legislativ favorabil dialogului dintre cei doi parteneri sociali, sindicate şi patronate.

          „În curând va fi pusă în dezbatere publică modificarea Legii 62 a dialogului social. Vream să creăm cadrul astfel încât contractele colective de muncă la nivel de sector să poată fi încheiate. Practic, vrem ca să ajutăm partea sindicală şi partea patronală să-şi ia reprezentativitatea la nivel de sector, să se pună la aceeaşi masă şi să negocieze contractele colective de muncă la nivel de sector. E nevoie de câteva modificări tehnice care au fost sesizate în Legea 62”, a declarat Gabriel Petrea.

Potrivit acestuia, acele sectoare de activitate foarte extinse au fost împărţite pe sectoare mai mici, specifice, pe domenii de activitate în funcţie de codurile CAEN, iar după ce vor fi integrate toate propunerile actorilor sociali, va fi adoptată acea hotărâre de modificare a HG 1260/2011.

În context, ministrul Gabriel Petrea a precizat că confederaţiile patronale şi sindicale pot proteja angajaţii şi fără semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional, prin contracte de muncă la nivel de unitate. „La nivel european, această practică nu mai există. Organizaţia Internaţională a Muncii şi Directivele Europene pe care noi o să le avem în vedere în construcţia viitoarei legi a dialogului social au anumite prevederi pe care nu putem să le încălcăm. Nu o să putem introduce niciodată obligativitatea semnării unui contract de muncă, pentru că această negociere este una voluntară şi statul nu poate să oblige pe nimeni să semneze un contract colectiv de muncă atâta timp cât una dintre părţi nu vrea. Dacă sindicatele sau patronatul nu vor, nu putem noi interveni să-i obligăm”, a precizat Petrea.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social a menţionat că se are în vedere ca înfiinţarea unui sindicat să fie mult mai „relaxată şi debirocratizată”, însă nu se poate cădea în extrema de a obliga înfiinţarea sindicatelor, pentru că asocierea este un act voluntar. „Eu ştiu că toate confederaţiile la nivel naţional îşi doresc semnarea unui contract naţional, dar trebuie să ne uităm şi la realităţile din România şi la evoluţia din Europa. Nu putem să ne uităm la fiecare caz punctual (n.n. – Fabrica de la Ploieşti) şi să dăm vina pe un contract de muncă la nivel naţional”, a completat Gabriel Petrea, precizînd că există o sumedenie de legi care nu permiteau ca acel angajator să se comporte aşa cu angajaţii.

În opinia oficialului guvernamental, salariatul este protejat de Codul Muncii, iar în plus există foarte multe contracte la nivel de unitate.

În context, Gabriel Petrea a menţionat că a ţinut permanent legătura cu liderul sindical de la Leoni pe timpul protestelor de aici, subliniind că angajaţii trebuie să se manifeste într-un cadru legal.

***

La şedinţa Comisie de Dialog Social, moderată de prefectul Ovidiu Frenţ, au participat ministrul Gabriel Petrea, secretarul de stat Adrian Rîndunică de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, şefii instituţiilor deconcentrate din domeniul social, al educaţiei, reprezentanţi ai Jandarmeriei şi Poliţiei bistriţene şi, nu în ultimul rând, liderii sindicali Emil Mocian şi Viorel Viţelaru, şi Ioan Peteleu – preşedintele Filialei Bistriţa-Năsăud a Patronatului Naţional Român.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5