Ministrul Sulfina Barbu şi ex-ministrul Ioan Botiş, huiduiţi de sindicalişti

Noul ministru al Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, Sulfina Barbu, şi fostul ministru, Ioan Nelu Botiş, au fost huiduiţi de peste 200 sindicalişti în faţa ministerului. Principala nemulţumire vizează faptul că nu au fost încheiate negocierile privind stabilirea sectoarelor de activitate, iar o hotărâre de Guvern nu a fost luată în acest sens.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că în lipsa acestui act normativ se distruge definitiv instituţia negocierilor colective şi că practic toate negocierile care îi vizează pe salariaţi se poartă doar cu reprezentanţii patronatului.

“Îmi doresc ca noul ministru să fie deschis dialogului social. Am înţeles că discută cu domnul Botiş şi credem că dacă îşi va lua consilier precum fostul ministru, soluţiile nu vor fi cele mai corecte”, a spus liderul BNS, citat de Mediafax.

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat că Guvernul este prima instanţă care nu respectă legea, pentru că potrivit acesteia a existat un termen de 60 de zile în care ar fi trebuit încheiate negocierile. “Federaţiile sindicale nu-şi mai pot lua reprezentativitate pentru a putea negocia, deci este o formă de bloca negocierea oricărui contract colectiv”, a declarat Bogdan Hossu.

De cealaltă parte, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a plecat din minister fără a discuta cu sindicaliştii, precizând că secretarul de stat Valentin Mocanu a fost desemnat să poarte aceste discuţii. “Suntem obişnuiţi, odată cu începerea toamnei, să înceapă şi protestele sindicale. Vom discuta cu ei, suntem deschişi, însă astăzi domnul Mocanu va discuta cu ei. Mâine am disponibilitatea să discut şi eu”, a precizat Sulfina Barbu.

În ceea ce-l priveşte pe Ioan Botiş, acesta a fost apostrofat de protestatari. “Ceea ce aţi început dumneavostră nu a fost finalizat şi nu se poate avea un dialog în România. Nu se poate ca ministrul Muncii să dialogheze doar cu oamenii lui”, a declarat unul dintre sindicalişti, în timp ce altul i-a atras atenţia deputatului Botiş că “a dat cea mai proastă lege din România”. Asta în contextul în care parlamentarul bistriţean a anunţat recent că, ţinând cont de nemulţumirile sindicaliştilor, prin modificările aduse actului normativ care vizează Inspecţia Muncii, sindicatele şi patronatele au fost cooptate în Consiliul Consultativ Tripartit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5