Mircea Chira: „Appassionata” împreună cu „Viva la muzica” la „Bar Fest 2016” – Muntenegru

 

            Preparativele turneului artistic al corului Appassionata pentru vara lui 2016 au început încă din luna ianuarie. După căutări şi consultări s-a decis înscrierea la Festivalul de muzică organizat sub egida World Festival Association – WOFA „BAR FEST” 6-10 iulie 2016 din localitatea Bar – Muntenegru.

            Pornind din Bistriţa cu autocarul în dimineaţa zilei de 5 iulie, am parcurs ruta          Bistriţa-Cluj-Deva-Moraviţa-Belgrad-Ciaciak-Bistrica/Serbia-Bielo Bolje-Podgoriţa-Bar. Circa 1100 km în 2 zile prin zone deosebite ca peisaj, ca de exemplu spectaculosul Canion Tara. Bar este un orăşel port la Marea Adriatică. Surprinzătoare pentru mine au fost unele toponime întâlnite de-a lungul traseului. Doar aici lângă Bar pe o distanţă de 12 km până la Čanj (pronunţat Ciani – cu „i” final scurt) unde am fost noi cazaţi se pot întâlni următoarele localităţi: Papani, Brejani, Darmani. O asemănare până la identitate cu toponime ale satelor de la  noi! Gândul mă duce la aromânii care-şi purtau oile în toată Peninsula Balcanică... Deci noi am fost cazaţi în hotelul Biserna Obala din Čanj pe plaja lungă de doar 1 km şi lată de maxim 100 m a unui golf mirific străjuit de munţi stâncoşi. În această locaţie modestă ca şi confort, dar absolut superbă prin amplasament, au fost cazate majoritatea formaţiilor participante la Festival, care în diferite momente ale zilei îşi improvizau locuri de repetiţie. Noi ne-am desfăşurat repetiţiile pe scările de la intrare în restaurant, într-un decor umbrit de palmieri.

 

            Conform programului, noi ne-am susţinut recitalul sâmbătă 9 iulie pe o scenă în parcul din vecinătatea casei de cultură a oraşului Bar. Nu am mai cântat într-un asemenea cadru amenajat pentru spectacole în aer liber. O scenă generoasă având în faţă locurile rezervate spectatorilor în amfiteatru delimitat lateral de ziduri exterioare înalte, dar liber deasupra.

 

Au evoluat alături de noi două formaţii de dansuri şi un cor din Bulgaria, ansamblul Lakkomata din Ioanina-Grecia şi alte două formaţii din Polonia, din Jaroslaw şi din Opole. Festivalul având specific folcloric evident că ne-a impus selectarea, actualizarea şi perfecţionarea unor piese folclorice din repertoriul corului. De asemenea prezenţa pe scena a trebuit adaptată la specific, astfel că am etalat acolo costumul popular românesc. Deoarece piesa corală prezentată în încheiere a fost „Suită corală din Ţara Oaşului” tenorii şi başii din cor am purtat pe cap simpatice pălărioare oşeneşti.

            Repertoriul nostru a cuprins următoarele piese corale prelucrări de folclor:

-        Iac’aşa – de Simeon Nicolescu

-        Chindia – de Alexandru Paşcanu

-        Sârba pe loc – de Gheorghe Danga

-        Vine hulpe’ – de Adrian Pop

-        Suita corală din Ţara Oaşului – de Dorin Pop

 

Melodicitatea, ritmurile vesele şi virtuozitatea interpretării au smuls ropote de aplauze şi ovaţii din partea spectatorilor.

După evoluţia tuturor formaţiilor, reprezentanţi ai acestora au fost invitaţi pe scenă pentru a primi din partea organizatorilor diploma de participare şi suveniruri. Apoi au urmat momente de socializare între membri formaţiilor şi schimburi de cadouri. Ce minunate sunt momentele de apreciere reciprocă şi recunoaştere a talentului, a valorii artistice reprezentate de diversitatea formaţiilor, a genurilor şi specificului naţional. Sunt momentele de unitate a trăiri artistice într-o diversitate de manifestare a artei.

Acest turneu nu ar fi fost posibil fără susţinerea conducerii Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, reprezentată de dl. Prof. Dr. Dorel Cosma, a dirijorului Franco Mureşan şi fără aportul financiar al fiecăruia dintre corişti. Tuturor, sincere mulţumiri.

 

Luca Mircea Chira

       preşedintele Corului Appassionata

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5