Mircea Gelu Buta a conferenţiat despre George Coşbuc

Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a conferenţiat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul Cenaclului de aici, despre „George Coşbuc şi Bistriţa”, o temă interesantă, abordată dintr-un alt unghi. Cu ajutorul conferenţiarului, însoţiţi de imagini, am făcut un tur istoric al Bistriţei, identificând clădirile în care George Coşbuc ar fi poposit. S-a încercat astfel identificarea, în mod special, a Casei Paulini, mulţi dintre noi crezând că aceasta se află pe Pietonalul Rebreanu la nr. 26, însă, cu argumente, Mircea Gelu Buta a demonstrat că aceasta ar fi putut fi în mai multe locuri, inclusiv în zona Cap de Bou, acolo unde a fost un han, şi în apropierea Casei Parohiale a protopopului Grigore Pletosul, profesorul lui George Coşbuc, dar cel mai probabil este în zona Pieţei Centrale, acolo unde este un magazin de stofe (lângă OTP), acolo unde în trecut a fost un han. Este arhicunoscută poezia care circulă, care însă nu a fost publicată niciodată de George Coşbuc, a rămas doar în folclorul bistriţean: „Ne rugăm pe protopopul/ Să-şi pună degrabă clopul,/ Şi să vină înspre noi./ Noi suntem la Paulini/ Şi petrecem ca vecinii/ Cu vin vechi şi chelneri noi”. Aici, George Coşbuc îl întâlnea nu doar pe dascălul lui, protopopul Pletosu, ci şi pe colegii George Mateiu şi George Linul, primul deţinea o tipografie în Piaţa Mică, burghez şi amfitrion la întâlnirile cu poetul; al doilea cunoscut avocat bistriţean.
De altfel, în cadrul „Arhivelor Bistriței”, a fost editată, la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca, cartea „Cu gândul la George Coșbuc”, coordonator: Mircea Gelu Buta. Din cuprins, amintim: MIRCEA GELU BUTA - Amintindu-ne de George Coșbuc, IOAN PINTEA - Tradiția actualității, NICOLAE MANOLESCU - „Coșbuc 150”, IOAN-AUREL POP - Istoria românilor – sursă de inspirație în creația poetică a lui George Coșbuc, MIHAI ZAMFIR - Cultura poetului, ANDREI MARGA - George Coșbuc nesimplificat
7. ION POP - Cu gândul la George Coșbuc, ADRIAN ONOFREIU - La aniversare - Coșbuc 150. Contra critica documentară, TUDOREL URIAN - Anii bucureșteni ai lui Coșbuc, MIRCEA GELU BUTA - George Coșbuc, spirituale și amuzamente. Conferinţa susţinută de dr. Mircea Gelu Buta a fost urmărită cu intensitate de scriitorii prezenţi, universitarul dovedindu-ne încă o dată că este unul dintre cei mai buni cunoscători al istoriei oraşului său natal, pe care doreşte să o facă cunoscută în rândul generaţiei actuale şi prin cărţile de arhivă pe care le editează.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5