Miron Duca, o prezenţă vie în lumea fascinantă a picturii din România

         Cunoscut, apreciat, adulat, pictorul cu „penelul de aur”, Miron Duca, a fost rememorat şi gratulat în cadrul unei superbe expoziţii comemorative de pictură care conţine magnifice lucrări din colecţia autorului, cât şi lucrări ale pictorului Miron Duca aflate în colecţiile lui Mircea Urâte şi Florin Urâte şi a altor colecţionari.

         Deosebitul vernisaj al expoziţiei, aflată pe simezele Galeriei Arcade 24 Bistriţa, a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici Bistriţa, Galeria Arcade 24, evenimentul bucurându-se de sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăriei municipiului Bistriţa, Consiliului Local, Centrului Cultural Municipal Bistriţa şi Centrului Judeţean pentru Cultură, care au dorit să scoată în relief valoarea, măiestria, autenticitatea, spontaneitatea şi lumea mirifică a picturii a deosebitului şi valorosului pictor Miron Duca, cât şi valoarea intrisecă a picturilor sale,  el fiind beneficiarul Premiului UAP din România.

         În prezenţa a numeroase personalităţi şi a unui numeros public avizat şi prieteni ai pictorului Miron Duca, a avut loc un sensibil şi emoţionant vernisaj al expoziţiei, intitulat sugestiv „Miron Duca 1952-2018, o prezenţă vie”, la care a participat, cu sufletul, inima şi amintirile frumoase, soţia pictorului, Rodica Duca.

         Curatorul expoziţiei a fost criticul de artă şi prietenul pictorului, Oliv Mircea, care a făcut un excelent, profesionist, aplecat, motivant şi sensibil Recviem pentru Miron Duca, care a precizat că „Miron a reuşit să agaţe cultura română în cuiul de sus al hărţii României şi este un simbol în ţară şi pe mapamond”.

         Despre valoarea, performanţele şi inestimabila lui creaţie a vorbit, cu argumente, şi colegul lui Miron, prof. şi pictorul Marcel Lupşe, care a precizat că Miron Duca va rămâne un punct de reper în pictura românească şi mondială.

         Tot în cadrul expoziţiei a fost prezentat eseul documentar „Miron Duca – o prezenţi vie”, film de o relevanţă aparte, în regia lui Matei Mircea.

         În memoria celebrului artist plastic Miron Duca, soţia acestuia, Rodica Duca, a oferit un pahar de vin şi o prăjitură pentru veşnica odihnă a sufletului nobil al lui Miron.

         A fost o zi de mare încărcătură artistică românească, iar Miron Duca va rămâne veşnic o  personalitate şi o valoare deosebită a lumii fascinante a picturii.

         Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 11 aprilie – 11 mai 2019, iar organizatorii merită felicitări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5