Misiune prin colindă

Spre finalul Sfintei Liturghii, preotul rosteşte cuvintele „În pace să ieşim”, iar poporul răspunde cu însufleţire „Întru numele Domnului”. Plecarea poporului la sfârşitul Sfintei Liturghii reprezintă Liturghia de după Liturghie, trimiterea credincioşilor în lume spre a împlini poruncile lui Dumnezeu. Credinciosul, prin participarea plenară la slujba bisericii, devine „purtător de Hristos”, el trebuie să devină „lumina lumii” şi „sarea pământului”.

Sfânta Biserică este locul unde Evanghelia este trăită de credincioşi. Sfintele Taine culminând cu Sfânta Euharistie, au menirea de a-l apropia pe om de împărăţia lui Dumnezeu. Săvârşirea Sfintelor Slujba în Biserică ţine de misiunea Bisericii, dar misiunea, în lumea contemporană se face şi prin implicarea credincioşilor în cântarea bisericească (grupuri corale), dar şi în opera de ajutorare a celor bolnavi, prin citirea cărţilor duhovniceşti, ziditoare de suflet, chiar şi propovăduirea cuvântului prin mijloacele media: presa scrisă, radio, televiziune etc.

În cadrul Protopopiatului Ortodox Bistriţa s-a iniţiat o amplă acţiune misionară spre întărirea credinţei străbune şi prin colindele specifice Crăciunului. Cu binecuvântarea P.C. Pr. Protopop Alexandru Vidican, corala „Osana” a Protopopiatului Bistriţa străbate parohiile din judeţ susţinând concerte de colinde, săvârşind slujbe divine şi împărtăşind cuvinte folositoare credincioşilor însetaţi de a asculta mesajul cerului transmis prin gura celor ce au fost investiţi cu har spre slujba aceasta. Fiecare întâlnire cu credincioşii în Sfânta Biserică este un prilej de bucurie sufletească, bucurie pe care n-o poate da decât Hristos Cel Răstignit şi Înviat.

După ce astfel de întâlniri de suflet au avut loc la Şintereag, Chiraleş, Milaş, corala a fost prezentă duminică, 14 decembrie, în Parohia Ortodoxă Miceştii de Câmpie, păstorită de părintele Ştefan Tonţian, membru al Coralei. După săvârşirea Vecerniei, cuvântul de învăţătură a pornit de la cuvântul „cină”, termenul cheie al Evangheliei zilei.

Dar, spre bucuria noastră, invitaţia la cina din Biserică, la ospăţul Cuvântului rostit şi cântat, a fost onorată cu o prezenţă numeroasă. Asemenea lui Petru pe Tabor, un epitrop a mulţumit corale arătând că asemenea momente înălţătoare n-au mai întâlnit demult. De aici, ne-am deplasat spre Parohia Ortodoxă Budeşti, unde oamenii aşteptau momentul întâlnirii cu mesajul cerului. Colindele, acest tezaur străbun, transmit prin conţinutul lor, dar şi prin melodia lor, ac ea stare de bucurie că S-a născut Domnul –Izbăvitorul în Bethleemul Iudeii. La Budeşti, părintele paroh Cristian Dragoş, dirijorul coralei, a adus în prim plan corul parohiei, care ne-a încântat cu câteva colinde tradiţionale, foarte frumoase.

Ţinta misiunii coralei are în vedere consolidarea credinţei străbune prin colindă şi îndemnul către credincioşi de a păstra şi transmite mai departe aceste bogăţii spirituale.

Sâmbătă, 20 decembrie, un asemenea moment sufletesc se va desfăşura, de la ora 16.00, în Biserica Ortodoxă din Dorolea, iar de la ora 18.00, la invitaţia P.C. Protopop Alexandru Vidican. Corala va susţine un concert la Biserica Ortodoxă din Livezile.

De asemenea, duminică, de la ora 16.00, centrul misiunii va fi la Domneşti, iar de la ora 18.00 în Biserica din Sîntioana.

Fiecare creştin, botezat în numele Sfintei Treimi este membru al Bisericii lui Hristos, el poate deveni un membru activ şi prin folosirea acestui mijloc de propovăduire a adevărului lui Hristos: colinda – cântarea de suflet a creştinului ortodox.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5