MISTRALUL ŞI MIZA LUI

Comerţul cu arme într-o lume globalizată este, pentru un cetăţean informat, mai mult decât pare la prima vedere. Comerţul cu arme este, deopotrivă: afacere economică, geoeconomie, geopolitică, poziţionare geostrategică, sau poate fi eroare strategică cu consecinţe grave pentru stat. Comerţul cu arme este monopol de stat. Armele nu se folosesc la plantat flori şi de aceea, statul este responsabil pentru vânzarea de arme. Direcţiile de mişcare a armelor indică locul viitoarelor conflicte. Aceste direcţii coincid, de regulă, cu fluxurile energetice şi sunt precedate de contracte economice nevinovate în aparenţă. Relaţiile între RUSIA şi FRANŢA sunt vechi, sunt doi actori geopolitici de mare anvergură. Sarkozy şi Putin sunt doi lideri care stiu ce fac şi nu tot ce fac spun şi nu tot ce spun fac. Mistralul este un portelicopter, o armă navală de tip ofensiv. MISTRALUL poate lua la bord 1.000 de soldaţi, deci două batalioane, 18 elicoptere de asalt grele şi 35 de elicoptere de asalt uşoare, in total 53 de elicoptere, 4 barje de desant, un batalion de tancuri (aproximativ 50 de tancuri), 70 de blindate diferite şi un spital cu 70 de paturi. Mistralul poate asigura desantul marin, poate securiza o porţiune de coastă sau un spaţiu de plajă deja ocupat. Poate participa la confruntări navale, având toate dotările pentru a putea fi

"nava amiral" în orice tip de operaţiune.

Pentru că Rusia intenţionează să aducă Mistralul în Marea Neagră, în hora geopolitică mai intră şi TURCIA, care, mai nou, de când este mai puţin interesată de integrarea în U.E. şi mai mult atentă la spaţiul caucazian, evident şi musulman, va accepta trecerea navei prin strâmtoarea BOSFOR Conform CONVENŢIEI de la MONTREAUX, TURCIA controlează trecerea navelor militare prin BOSFOR. Subliniez că prin strâmtoare nu au voie să treacă portavioane, dar Mistralul este portelicopter şi deci, nu se încalcă regimul juridic al strâmtorii prin trecerea în Marea

Neagră. Relaţia între RUSIA şi FRANŢA este bilaterală, dar merită a fi subliniat faptul că FRANŢA a încălcat o cutumă utilă din NATO care spune că vânzarea de arme către competitori şi inamici strategici se face numai după consultări în cadrul Alianţei. RUSIA, prin doctrina de securitate a lui Medvedev, a stabilit clar că NATO este inamicul ei. Încălcând această cutumă, FRANŢA a creat un precedent şi o fisură în politica externă şi de securitate comună a U.E. De fapt şi GERMANIA a creat un precedent periculos în NATO şi UE angajându-se într-o relaţie bilaterală tot cu RUSIA pentru construcţia gazoductului NORTH STREAM. Mai merită a fi subliniat faptul că FRANŢA s-a întrecut cu GERMANIA şi OLANDA în a vinde cel mai competitiv vas RUSIEI. Ne punem, fireşte, întrebarea: cum mai funcţionează NATO şi UE în faţa lui Putin ? Se pare că aşa cum vrea rusul. Cetăţenii noştri trebuie să ştie faptul că flota RUSIEI din Marea Neagră este ancorată în portul ucrainean SEVASTOPOL, cu contract de închiriere şi că în anul 2017, contractul expiră şi flota trebuie mutată.

După războiul din GEORGIA, ecuaţia geopolitică a Mării NEGRE şi a CAUCAZULUI s-a schimbat profund. Această ecuaţie nu explică în totalitate miza Mistralului, dar nu poate lipsi unei analize profunde. Afirmaţia amiralului rus Vladimir Vîsotsk este edificatoare în acest sens. El zicea că "Dacă aveam Mistralul, ne atingeam obiectivele în razboiul din GEORGIA în 40 de minute şi nu în 26 de ore aşa cum s-a intamplat". Judecată de general, fără nici o fisură, rece, raţională, fără diplomaţie, fără sentimentalisme, aşa cum stă bine unui general adevărat. Vai, ce mult îmi place generalul ăsta ! Raţiunea militară îşi are temeiurile ei, temeiuri pe care inima nu le cunoaşte, precum şi inima are temeiurile ei, pe care raţiunea nu le cunoaşte. Totul este să nu te încurci. În promovarea intereselor naţionale, liderul trebuie să danseze numai cu RAŢIUNEA, iar INIMA trebuie să se uite la dans de lângă sobă. Pentru a înţelege miza MISTRALULUI, este necesar să evidenţiem caracteristicile geopolitice ale spaţiului pontic.

1. Spaţiul pontic se situează la confluenţa a două mari continente - Europa şi Asia.

2. Marea Neagră se situează la confluenţa a două mari religii ale lumii - creştinismul şi islamul.

3. Marea Neagră şi spaţiul pontic adună trei familii de popoare: indo -europene, uralo - altaice şi caucaziene.

4. În jurul spaţiului pontic îşi construiesc concepţiile strategice de securitate, politice şi economice o mare putere - RUSIA - şi două puteri regionale - TURCIA şi UCRAINA.

5. În jurul spaţiului pontic îşi manifestă tot mai mult interesul geopolitic UNIUNEA EUROPEANĂ prin politica de vecinătate.

6. În spaţiul pontic se manifestă cu interes, SUA.

7. Spaţiul pontic şi cele trei fluvii (Dunăre, Nipru, Don) formează o unitate geoeconomica de mare importanţă.

8. Spaţiul pontic se constituie într-un ansamblu geopolitic la care au acces direct şase state: RUSIA, UCRAINA, ROMÂNIA, BULGARIA, TURCIA şi GEORGIA.

9. Spaţiul pontic uneşte două focare de conflict major: BALCANII şi CAUCAZUL.

10. Spaţiul pontic este situat pe coridoarele energetice dintre Golful Persic şi Europa.

11. Spaţiul pontic se situează pe traseul dintre producătorul de securitate - NATO şi consumatorul de securitate - GOLFUL PERSIC.

12. Spaţiul pontic este un ansamblu geopolitic, geoistoric, etno - confesional de interdependenţă economică regională prea important ca să scape analizei şcolilor de geostrategie.

Nu am pretenţia că v-am supus atenţiei toate aspectele unde trebuie căutată şi înţeleasă miza navei MISTRAL, desigur, sursele explicaţiilor sunt mult mai largi şi am vrut doar să vă trezesc interesul pentru un subiect ce ne priveşte şi pe noi. Mă întreb, în final, aşa ca un simplu cetăţean, dacă francezii, nemţii, olandezii nu se tem să încalce regulile europene şi vând arme la ruşi, noi de ce ne temem să cumpărăm avioane de la europeni şi luăm vechituri de la americani şi mai mult, de ce lipsim din această zonă, mai ales sub aspect economic ?

Colonel (r) IOAN GAFTONE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5