Mitropolitul Andrei i-a acordat părintelui Liviuț Tătar, din Dipșa, rangul de Iconom-Stavrofor, cu dreptul de a purta Cruce

sursa Radio Renaşterea

De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Miahil și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei Dipșa, din Protopopiatul Ortodox Bistrița.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au liturghisit un numeros sobor de preoți, din care a făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Caludiu Grama, inspectorul eparhial, părintele dr. Vasile Nemeș și Protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican.

După citirea pericopei evanghelice, la momentul rânduit din Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a rostit cuvântul de învățătură referitor la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești. În cuvântul său, Mitropolitul Clujului a subliniat faptul că:

“Aceasta este ziua în care trebuie să ne aducem aminte că Dumnezeu, pe lângă lumea văzută a mai creat o lume, lumea nevăzută, lumea îngerilor. În Sfânta Scriptură sunt pomeniți mulți îngeri, cu numele lor. Un sfânt părinte al Bisericii, Dionisie Areopagitul a meditat și el la această lume a îngerilor și ne-a spus și nouă că sunt multe, foarte multe cete de îngeri. I-a împărțit Dumnezeu în nouă cete de îngeri. Și cele nouă cete ale îngerilor, nu vreau să vă încarc neapărat mintea ca să le rețineți, căci ele sunt pomenite și în Scriptură și în cărțile de teologie, însă ele sunt împărțite pe trei triade, tot câte trei. Învățătura Bisericii noastre începe cu cei mai apropiați îngeri de tronul lui Dumnezeu, așa se și numesc, tronuri, heruvimi și serafimi. Ei alcătuiesc o primă triadă. Apoi urmează puterile, domniile, stăpâniile; a doua triadă. Și a treia triadă: începătoriile, arhanghelii și îngerii. Ori astăzi, ne aducem aminte de doi arhangheli. În tradiția Bisericii noastre ei figurează pe calendar: arhanghelii Mihail și Gavriil, dar în Sfânta Scriptură sunt pomeniți mai mulți. Sunt șapte la număr.”

Mai departe, Ierarhul a arătat care sunt lucrările caracteristice fiecărui arhanghel pomenit de Sfânta Scriptură, în conformitate cu numele lor, iar la final a atras atenția celor prezenți că îngerul păzitor al fiecărui creștin nu ne părăsește niciodată, din contră, este mereu alături de noi:

“Să ne sfiim de îngerii noștri. Chiar și atunci când avem impresia uneori că suntem părăsiți de toată lumea, totuși nu suntem singuri ci îngerii lui Dumnezeu sunt cu noi și dacă noi avem buna intenție de a lucra după voia lui Dumnezeu, îngerii lui ne sprijinesc. În lupta noastră cu răul, ei ne sprijinesc. Așa cum l-ați văzut pe arhanghelul Gavriil că s-a luptat cu diavolul cănd l-a dat jos din cer, tot așa se luptă astăzi, împreună cu noi, împotriva tuturor relelor din lume”.

La finalul programului liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat părintelui Liviuț Costel Tătar, preot paroh în localitatea Dipșa, rangul de Iconom-Stavrofor, cu dreptul de a purta cruce pectorală. Distincția a fost acordată părintelui paroh ca o încununare a lucrărilor săvârșite în parohie, dar și ca o încurajare pentru lucrarea de finalizare a lucrărilor de la biserica parohială. De asemenea, pentru dragostea cu care s-au implicat în lucrarea misionară și administrativă, mai mulți credincioși au fost distinși cu Diplome de aleasă cinstire.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5