Mitropolitul Andrei, la Monor, la 700 de ani de atestare documentară. Părintele Iuliu Ceușan, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta cruce, primarul Ioan Cira, managerii Ioan Neagoș și dr. Eugen Creoșteanu - Ordinul Sfântul Pahomie

sursa: Mitropolia Clujului

În Duminica a doua din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Monor, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Ierarhul a fost primit la ora 9:30, la intrarea în sat, de opt călăreți, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al chiriarhului.

Apoi, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica ocrotită de „Sfântul Vasile cel Mare”. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, pr. Iacob Cismaș, fiu al satului, preotul paroh, pr. Iuliu Ceușan, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Suflete slăbănoage”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, un grup de copii de la Școala Generală „Paul Tanco” din Monor, coordonați de doamna prof. Crina Năsăudean, grupul de tineri din Ansamblul Folcloric „Baltagul” din localitate și interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, la momentul împărtășirii, au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei Postului Mare.

La finalul slujbei, părintele paroh Iuliu Ceușan a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Monor. Totodată, i-a dăruit o icoană pictată de Karina Herinean, fiică duhovnicească a parohiei, studentă în cadrul secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Iuliu Ceușan, cu dreptul de a purta cruce pectorală. De asemenea, primarul comunei Monor, Ioan Cira, domnul Ioan Neagoș și dr. Eugen Creoșteanu au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La sărbătoarea satului au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, fii ai satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare, printre care și Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna şi prefectul Ovidiu Frenţ.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit slujba sfeștaniei la casa parohială, care a trecut, recent, printr-un amplu proces de renovare și modernizare.

700 de ani de la prima atestare documentară a Monorului

Monorul este atestat documentar la 14 decembrie 1319, când, la Alba Iulia, printr-o hotărâre judecătorească, s-a hotărât împărțirea ,,prin bună învoială” a averii nobilului Dionisie.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” a fost construită între anii 1880 şi 1882, sub îndrumarea preoţilor Petru şi Simion Tanco, fiind resfințită în anul 2015, de Mitropolitul Clujului, ÎPS Părinte Andrei.
Această comună are și un sfânt al locului, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, care s-a născut în satul Gledin din comuna Monor, în jurul anului 1660.

Din Monor s-au ridicat în timp 15 doctori în ştiinţe, personalităţi culturale şi ştiinţifice marcante ale ţinutului bistriţean şi năsăudean, printre care dr. Paul Tanco, primul român doctor în matematică, Valeriu Seni - doctor în istorie, acesta fiind organizatorul învățământului în limba română din Transilvania dupa Marea Unire de la 1918, Petre Neagoș, Aurel Moldovan, frații Ion și Petre Titieni, Constantin Titieni, Laura Seni, Laurian Someșan, Ilie Echim, Theodor Echim, Teodor Tanco, Fănuță Pop, Simion Drăgan și Iacob Cismaș, doctor în teologie.

Text și foto: Darius Echim

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5