Mitropolitul Andrei şi 3 protopopi la instalarea noului preot al Armatei bistriţene, în prezenţa oficialităţilor. De azi, părintele Cristian Marţian îi va însoţi cu rugăciuni pe militari

foto Arhim. Dumitru Cobzaru

La sediul Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore BĂLAN” a avut loc azi ceremonialul militar organizat cu ocazia instalarii noului preot militar al garnizoanei Bistriţa, Cristian Marţian.
La eveniment au participat reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, autorităţilor publice judeţene şi locale, instituţiilor judeţene din Sistemenul Naţional de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, amintind aici doar pe comandantul marii unități, col. Iulian Berdilă, prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Alexandru Pugna, primarul Bistriţei Ovidiu Creţu.
Oficierea serviciului religios a fost făcută de Mitropolitul Andrei Andreicuţ, arhim. Dumitru Cobzaru, diaconul Claudiu Grama, protopopii de Bistriţa-Alexandru Vidican, Dej şi Gherla, fostul preot al armatei Iuliu Şomodean, ieşit la pensie, alături de un sobor de preoţi.

„De când există neamul nostru, biserica a fost înfrăţită cu armata. În Sfânta Scriptură, sunt câteva locuri din care reiese cât de mare a fost virtutea unor ofiţeri deosebiţi. De la răsăritul creştinismului au fost ofiţeri care credeau tare în Dumnezeu şi aveau o viaţă spirituală” - au fost cuvintele de învăţătură ale Înaltpreasfinţiei Sale.

Momentul culminant al ceremoniei religioase a fost înmânarea noului preot a simbolurilor misiunii preoţeşti: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii militare de garnizoană „Înălţarea Domnului”. Ulterior, părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru - Exarhul Mânăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a dat citire Deciziei de numire în funcţie semnată de către Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În cuvântul său, preotul Cristian Ioan Marţian a subliniat faptul că „suntem obişnuiţi să ne apărăm teritoriile patriei noastre şi bine facem. Vă provoc să atacăm împreună Împărăţia lui Dumnezeu şi să o recucerim, şi odată recucerită să nu o pierdem niciodată”. Activitatea s-a încheiat cu defilarea efectivelor participante la ceremonie.

Preotul Cristian - Ioan Marţian s-a născut la data de 5 iunie 1979, în municipiul Bistriţa. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca, în perioada 1993-1998. Ulterior, între anii 1998 şi 2002, a fost declarat admis şi a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din aceeaşi localitate, instituţie de învăţământ superior pe care a absolvit-o având ca teză de licenţă lucrarea cu tema „Monografia localităţii Chiraleş, judeţul Bistriţa-Năsăud”, sub îndrumarea ştiinţifică a preotului prof. univ. dr. Alexandru Moraru, lucrare din domeniul istoriei Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 2002, a fost admis la studii aprofundate în cadrul Secţiei Istorice, Facultatea de Teologie Ortodoxă Oradea, studii post universitare pe care le-a absolvit cu lucrarea „Profilul misionar al Sfântului Niceta de Remesiana”, având ca îndrumător pe arhidiaconul prof.univ.dr. Constantin Voicu.

Continuând pregătirea universitară, a fost admis la cursurile Şcolii Doctorale din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, la disciplina „Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noţiuni de paleografie”, obţinând titlul de „doctor în teologie” cu lucrarea „Credinţă şi cultură în Protopopiatul Ortodox Chioar (Cetatea de Piatră), 1850-1906”, sub îndrumarea ştiinţifică a preotului prof. univ. dr. Alexandru Moraru.

Pe data de 8 septembrie 2003, de Praznicul Naşterii Maicii Domnului, la Sfânta Mănăstire Nicula, a fost hirotonit preot misionar la Protopopiatul Dej al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, de către Prea Sfinţitul Vasile Someşanul, slujire pe care a îndeplinit-o până la data de 31 decembrie 2016.

Este căsătorit, din anul 2006, cu Maria - Ionela, absolventă a Facultăţii de Drept din Cluj Napoca. Căsătoria le-a fost binecuvântată de Dumnezeu cu naşterea a doi copii: Alexandru - 2006 şi Mihai - 2011.

Îi urăm sănătate şi slujire cu bucurii duhovniceşti alături de cei care apără pământul sfânt.

.

Comentarii

12/01/17 09:08
Vizitator

Marele absent de la eveniment a fost Raducu, cel care nu scapa nici o ocazie cand vine vorba de pupat poala popii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]