Mitropolitul Andrei şi academicianul Dorel Banabic, la 190 de ani de la ctitorirea bisericii ortodoxe din Ciceu-Giurgești

Photo Credit: Darius Echim

Parohia Ortodoxă Ciceu-Giurgeşti în colaborare cu academicianul Dorel Banabic au organizat sâmbătă, 6 octombrie 2018, Simpozionul „190 de ani de la ctitorirea bisericii ortodoxe din localitatea Ciceu-Giurgești, județul Bistrița-Năsăud”, în cadrul căruia au fost susținute mai multe comunicări sub genericul Anului Centenar al Marii Uniri.

Începând cu ora 15:00, la biserica din sat a fost oficiată o Slujbă de Te Deum, în prezenţa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Cu această ocazie, ierarhul i-a oferit domnului acad. Dorel Banabic „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar epitropului parohiei Pavel Telcean - Diplomă de aleasă cinstire.

De la ora 15:30, la Căminul Cultural din localitate au fost susținute prelegerile invitaților, moderate de academicianul Dorel Banabic, gazada evenimentului.

La simpozion au participat și au expus: președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cu lucrarea – „Unitatea credinței și unirea cea mare a românilor: icoana raresiana, mărturisire movileana și martiriu”; conf. dr. Radu Mârza (Facultatea de Istorie şi Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca) – „Domeniul cetății Ciceului: coordonate istorice”; cercetătorul ştiinţific III dr. Mircea-Gheorghe Abrudan (Institutul de Istorie George Bariţiu, Academia Română, Cluj-Napoca) – „Mitropolitrul Andrei Şaguna şi comunitatea ortodoxă din Ciceu-Giurgeşti”; exarhul Mănăstirilor şi Schiturilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, arhim. dr. Macarie Motogna – „Vetre monahale din Transilvania ca factori de romanitate”; și diplomatul Liviu Petrina – „Preotul Român, Lider Politic: modelul Vicarului de Alba Iulia Alexandru Baba”.

De asemenea, preotul Parohiei Ortodoxe Ciceu-Giurgeşti, pr. dr. Iftimi Dan Constatin a vorbit despre istoricul bisericii parohiale.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată și cartea „Focul căzut din cer… Raidurile Aviaţiei Statelor Unite ale Americii şi ale Aviaţiei Regale Britanice asupra Banatului şi Transilvaniei în anii 1943-1944”, aparţinând col (r) Constantin C. Gomboş.

Alături de localnici, la eveniment au participat autoritățile locale, județene și centrale, printre care Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Odiviu Frenț, și vicepresedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica.

Aproape două secole de istorie

Biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ciceu-Giurgeşti a fost construită în anul 1822, pe locul unei biserici de lemn mai vechi, care se află astăzi la Mănăstirea Căşiel din jud. Cluj. Prin osteneala oamenilor s-a ridicat actuala biserică de zid, lucrările începând în anul 1822 şi finalizându-se, prin punerea iconostasului, în 1828, când a fost şi sfinţită de Vasile Moga, primul episcop român de după unirea de la 1700.
Biserica a trecut prin câteva etape de reconstrucţie: 1903, 1905, 1950, 1970-1971 și 2004-2008, când a fost resfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. De asemenea, în anul 2016 a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după efectuarea unor lucrări de renovare.

Biserica păstrează prestolul (piciorul) iniţial, care este din piatră şi pe care se află consemnat anul 1822, care certifică vechimea acestei biserici ortodoxe şi credinţa dreptmăritoare a acestor oameni.

Sursa: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii

08/10/18 09:55
Isai Augustin

Care localnici au participat la festivitatea de la Ciceu-Giurgesti că s-au ales unul și unul de ce nu au făcut cu tot satul au fost numai cei văzuți iar domnul Banabic a înșelat o mulțime de oameni și multe mârșăvii cu Apia tractoare etc

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5