Mitropolitul Andrei şi Episcopul Ignatie al Huşilor, la sfinţirea Bisericii "Sf. Ilie Tesviteanul" din Năsăud. Parohul Iulius Mureşan, iconom stavrofor. Ordinul "Mihai Vodă" pentru deputatul Doina Pană

Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, au sfinţit Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Năsăud, după opt ani de la punerea pietrei de temelie. Cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie pe un podium din apropierea lăcaşului de cult.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Huşilor i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie atenţi la cei din jur şi să-i ajute pe cei în nevoi. „Să avem mare atenţie faţă de cei care sunt în ipostaze de a-şi vedea demnitatea pierdută prin calomnie, răutate, agresivitate, multă dezbinare, prin neatenţia noastră. Hristos ne cere lucrul acesta la început de post, un post al bucuriei”, a transmis Preasfinţitul Ignatie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Axios”, dirijat de Ignațiu Andrei Banc. La chinonic, credincioșii parohiei, coordonați de doamna preoteasă Crina Mureșan, au interpretat mai multe pricesne.

          La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură despre samarineanul milostiv, dar şi un gând duhovnicesc la începutul Postului Naşterii Domnului.

           „Grija credincioşilor faţă de acest locaş de închinare închin să cred că a fost mai mare decât a altor credincioşi din alte parohii. Împreună cu harnicul nostru preot Iulius Mureşan şi cu contribuţia credincioşilor, Biserica a fost acoperită din tablă de cupru, a fost pictată, în tehnica frescă, au fost amenajate curtea şi spaţiile adiacente, a fost adusă la nivelul la care a fost vrednică astăzi, ca şi aceşti credincioşi, şi biserica de a primi Sfintele Moaşte din mâna şi părin rugăciunile ÎPS Andrei, împreună cu PS Ignatie”, a rostit protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.

          Preotul paroh Iulius Mureşan a menţionat că sărbătoarea Sfinţilor Martiri Năsăudeni s-a prelungit în parohia năsăudeană „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, prin participarea Mitropolitului Andrei şi a Episcolului Ignatie la sfinţirea bisericii. „Credincioşii veniţi în număr mare şi bucuroşi de această realizare au întregit această sărbătoare prin cântarea lor, prin prezenţă şi prin dragostea pe care ne-o poartă întotdeauna. Suntem împreună lucrători în ogorul lui Dumnezeu, îi aşteptăm pe credincioşi cu încredere că aici vor găsi adevărata vindecare”, a spus preotul Iulius Mureşan.

          Pentru întreaga activitate desfăşurată în parohie, Mitropolitul Andrei i-a oferit rangul de iconom stavrofor părintelui paroh, iar Beatrice Tudor a primit Crucea Transilvană, fostul deputat Doina Pană a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar ctitorii Cazacu Raveca şi familia Daniel şi Dana Năşcuţ au primit Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, membrii Comitetului şi Consiliului Parohial, precum şi alţi binefăcători au primit diplome de cinstire.

La sărbătoarea duhovnicească a comunităţii au participat preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan,  primarul Dorin Vlaşin, fostul primar Mircea Romocea,  deputaţii Adriana Doina Pană şi Beatrice Tudor, creatorul popular Virginia Linul. 

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Năsăud a fost construită între anii 2012 şi 2020, fiind edificat pe strada Cloșca, în partea de vest a orașului Năsăud. Piatra de temelie a fost pusă pe data de 5 octombrie 2012, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Ignatie, pe un teren donat de credincioasa Raveca Cazacu, cu implicarea preoților Florin Rusu și Lucian Greab.

Începând cu luna noiembrie a anului 2017, lucrările de edificare au fost continuate și duse la bun sfârșit prin jertfa și osteneala actualului paroh, preotul Iulius Mureșan.
Biserica a fost împodobită cu un iconostas zidit din cărămidă și cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Liviu Bob. Ca un fapt inedit, intrarea în sfântul lăcaș este străjuită de o piatră adusă din peștera Sfântului Ilie, din Ierusalim. De asemenea, biserica păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5