Mitropolitul Andrei va inaugura, în Cimitirul Central din Bistrița, monumentul închinat jertfei martirilor din Dealul Crucii
Cu mare bucurie, vă invităm marți 21 octombrie 2014, la ora 15, în Cimitirul Central din municipiul Bistrița la inaugurarea monumentului închinat jertfei martirilor din Dealul Crucii.
Amintim faptul că în zilele de 27 şi 28 aprilie 2009, în baza unor studii, mărturii şi sesizări asupra crimei săvârşite în 24 iunie 1949 de către cadre ale Securităţii din Bistriţa, precum şi a cererilor scrise din partea rudelor şi urmaşilor victimelor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, printr-un colectiv de cercetare coordonat de domnul Gheorghe Petrov, a desfăşurat în Dealul Crucii, în zona de întâlnire a limitelor de hotar a satelor Nepos, Feldru şi Rebra, o acţiune de căutare a gropii comune şi de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale martirilor Leonida Bodiu, Ioan Burdeţ şi Dumitru Toader.
După descoperirea şi dezvelirea osemintelor celor trei martiri, la locul mormântului am oficiat o slujbă religioasă în amintirea jertfei lor. Rămăşiţele pământeşti ale victimelor au fost apoi extrase, separate şi împachetate în prezenţa autorităţilor competente, care au preluat osemintele pentru a fi transportate şi supuse unei expertize medico-legale.
În ziua de 24 iunie 2009, la împlinirea a exact 60 de ani de la săvârşirea crimei, rămăşiţele pământeşti ale celor trei martiri au fost reînhumate cu onoruri militare în Cimitirul Central din mun. Bistriţa, în prezenţa unui sobor de preoţi condus de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul, a urmaşilor acestora şi a unui numeros public, cei trei eroi-martiri găsindu-şi astfel un loc meritat de odihnă veşnică .
Monumentul va fi inaugurat în ziua de marți 21 octombrie, la oră 15, în Cimitirul Central din Bistrița, în prezența autorităților județului Bistriţa-Năsăud. Slujba de sfințire va fi oficiată de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Vă aștept cu mult drag !
Preot Vasile Rus
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei, președintele Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, subprefectul Ovidiu Frenț, vicele Alexandru Pugna, la inaugurarea, în Cimitirul Central din Bistrița, a monumentului închinat jertfei martirilor din Dealul Crucii
- TVR: Film documentar despre jertfa martirilor din Dealul Crucii
- Felicitări! Mare bucurie în familia părintelui Vasile Rus din Nepos! Fiica Maria Rus, de la,,Andrei Mureşanu" Bistriţa, Locul I la Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Martirii din Dealul Crucii
- Martirii din Dealul Crucii
Comentarii
Mai intai trebuie precizat ca osemintele martirilor de pe Dealul Crucii au fost reanhumate in Cimitirul Eroilor de pe Tarpiului si nu in Cimitirul Central din Bistrita, care este situat pe
str. Ganeral Grigore Balan. Apoi mai trebuie stiut ca dupa reanhumarea care a avut loc la 24 iunie 2009, după 60 de ani de la uciderea lor de catre Securitatea comunista, urmaşii martirilor ucişi în Dealul Crucii au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor locale in care se spune:
" În urma crimei din Dealul Crucii au rămas şase copii orfani şi suferinţa lor, care nu se măsoară în cuvinte. În numele acestei suferinţe şi a jertfei părintilor noştri ucişi în Dealul Crucii, venim cu rugămintea de a ne ajuta să ridicăm la locul în care ei sunt acum înmormantaţi un monument funerar care să înlocuiască crucea din lemn şi care să stea mărturie peste ani despre jertfa şi curajul pe care l-au avut în lupta pentru libertate şi a se opune ororilor comuniste."
Iata ca pana la urma in locul troitei de lemn a fost finalizat un monument din piatra la mormantul din Cimitirul Municipal din Bistrita.
Si totusi, ar fi nevoie de un monument si acolo în Dealul Crucii, la hotarul dintre Rebra, Rebrişoara şi Nepos, unde cei trei martiri ai rezistenţei anticomuniste din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost ucisi mişeleşte prin împuşcare, fără proces şi înainte de condamnare în ziua de 24 iunie 1949, de sărbătoarea creştină a Sânzâienelor, de catre un comando al securităţii din Bistriţa .
Intr-adevar, numele de "Cimitirul Central" corespunde pentru Cimitirul Evanghelic din Bistrita. Are cineva intentia de a se crea confuzie?
Este de acum bine cunoscut faptul ca in anul 2002, in Cimitirul Central din Bistrita a fost ridicat un monument în memoria sutelor de maghiari şi secui bistriţeni apărători ai Cetăţii Bistriţa şi locuitorilor acestuia, ucişi într-un mod crud pe data de 24 februarie 1602, în Duminica Reminiscere de către mercenarii valoni ai generalului Basta. Monumentul din Cimitirul Central a fost inaugurat după 400 de ani de la tragicul eveniment, şi de atunci bistriţenii de etnie maghiară întrunesc în faţa monumentului în fiecare an în ziua de 24 februarie cunoscută şi menţionată astăzi ca "Duminica neagră a bistriţenilor" pentru comemorarea eroilor maghiari şi secui care au apărat cu preţul vieţii lor Cetatea Bistriţa.
Adaugă comentariu nou