Farfuria de sănătate

Mituri despre diabet zaharat

Autor: Dr. Mădălina Indrie,
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro

Diabetul este boala secolului, iar frecvenţa lui creşte exponenţial. Dacă în prezent unul din 10 oameni este diagnosticat cu diabet zaharat, se estimează că peste 10 ani, unul din 3 oameni va avea diabet. Boala este serioasă şi cauzează mai multe decese decât cancerul de sân şi SIDA laolaltă. Doi din trei oameni cu diabet decedează din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Diabetul este cauza majoră de orbire la adulţi şi de amputaţii ale membrelor inferioare.
Cu toate acestea, sunt multe preconcepţii şi mituri legate de această boală. Unele dintre acestea îşi au originea undeva adânc în istoria diabetului şi cu toate că ştiinţa le-a infirmat în multiple rânduri, ele nu au dispărut din convingerile oamenilor. Iată câteva dintre ele:
1.Diabetul nu este o boală aşa de serioasă. “Nu poate fi foarte grav pentru că nu mă doare nimic şi mă simt bine”, este în mintea unor pacienţi când li se spune diagnosticul. Ca atare, nici tratamentul pentru diabet nu este foarte important. Lucrurile sunt foarte departe de adevăr: diabetul poate deveni invalidant prin complicaţiile sale (pe de o parte cele cardio-vasculare, iar pe de altă parte cele specifice bolii care duc la orbire, amputaţii şi insuficienţă renală cu dializă). Însă printr-un tratament corect, toate acestea pot fi prevenite.
2.Dacă mănânci prea multe dulciuri, faci diabet. Nu neapărat, nu este o relaţie directă între cele două. Dar, dacă ai o dietă hipercalorică cu multe grăsimi şi dulciuri concentrate, o viaţă sedentară, care în cele din urmă te face să creşti în greutate, riscul de a face diabet zaharat tip 2 este mai mare. Dacă ai şi istoric familial de diabet atunci cu atât mai mult trebuie să fi atent la greutate şi la calorii, indiferent că provin din dulciuri sau din grăsimi.
3.Persoanele cu diabet nu au voie să mănânce cartofi, pâine, paste făinoase. Fals! Toate aceste alimente conţin carbohidraţi, care determină creşteri ale glicemiei, însă ele sunt la baza alimentaţiei sănătoase, în special cerealele integrale. Ele trebuie să facă parte din dieta persoanelor cu diabet, în cantităţi bine controlate, asigurând energie, vitamine, minerale şi fibre.
Următoarele mituri le vom discuta în articolul viitor:
4.Carnea este indicată persoanelor cu diabet.
5.Persoanele cu diabet nu au voie să consume dulciuri, zahăr, miere.
6.Dacă ai diabet, nu e bine să mănânci pere, prune, struguri sau alte fructe dulci.
7.Dacă pentru diabet trebuie să faci tratament cu insulină, înseamnă că boala este mai gravă.
8.Injecţiile cu insulină sunt dureroase.

Comentarii

06/08/15 10:31

Buna ziua, am vazut ca pentru cei care au probleme cu glicemia este recomandat sa aiba un glucometru de buzunar. Am cautat pe internet dar nu stiu ce model sa aleg, care ar fi mai bun si care ar fi mai usor de folosit. Am gasit ceva pe farmacia online rodica ( http://www.farmaciarodica.ro/glucometre-c-245_273 ) ma poate ajuta cineva? Vreau sa il achizitionez pentru mama si mi-ar fi mai usor sa il comand ca sa il primeasca acasa. Am vazut ca au si teste si ace. Multumesc

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5