Modernizarea exploataţilor agricole

Domnule director Liviu Rapan, in acest an vor mai fi sesiuni de cereri de proiecte pentru masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole?

Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole va fi lansata intr-o noua sesiune de cereri de proiecte in luna octombrie a acestui an, alaturi de masura 322 Renovarea satelor, masura 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si cele doua scheme de ajutor de stat aferente masurii 123, respectiv Schema de Ajutor de Stat XS 13/2008 - procesarea produselor agricole si Schema de Ajutor de Stat XS 28/2008 - prelucrarea produselor forestiere.

Obiectivele operationale ale masurii 121 Modernizarea exploatatiilor agricole se refera la promovarea investitiilor în exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, înfiintarea de plantatii etc.

De ce anume vor trebui sa tina seama fermierii din judetul nostru astfel incat sansele de selectie ale proiectelor acestora sa fie cat mai mari?

In primul rand vor trebui respectate toate criteriile de eligibilitate, iar in al doilea rand acestia trebuie sa urmareasca indeplinirea cator mai multe criterii de selectie. In acest fel sansele fermierilor de a obtine finantari nerambursabile aferente masurii 121 vor creste.

Care sunt criteriile de selectie despre care amintiti?

Criteriile de selectie vor suferii modificari incepand cu luna octombrie fata de sesiunile de cereri de proiecte anterioare, ele putand fi consultate de cei interesati pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit www.apdrp.ro.

Sistemul de selectie a proiectelor va tine cont de urmatoarele criterii:

1. Exploataţii agricole care se adaptează la standardele comunitare nou introduse.

2. Exploataţii din sectoarele prioritare în ordinea de priorităţi prezentată mai jos:

Sectorul vegetal:

(i) legume;

(ii) pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, căpşunării;

(iii) culturi de câmp;

(iv) pepiniere şi plantaţiile de viţă de vie pentru vin (cu excepţia restructurării/ reconversiei plantaţiilor de viţă de vie) şi struguri de masă.

Sectorul de creştere a animalelor:

(i) bovine pentru lapte;

(ii) bovine pentru carne;

(iii) porcine;

(iv) ovine şi caprine;

(v) păsări

- în sistem extensiv pentru ouă de consum.

- altele

3. Exploataţii agricole de semi-subzistenţă.

4. Beneficiarul care este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare.

5. Exploataţii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru acelaşi tip de activitate.

6. Exploataţii vegetale şi de creşterea animalelor în sistem ecologic.

7. Proiectele care au şi investiţii pentru procesarea produselor agricole.

8. Exploataţii agricole deţinute de fermieri cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului.

9. Exploataţii agricole aflate în zonele defavorizate.

C

e categorii de ferme intra in categoria celor de semi-subzistenta?

Exploatatii agricole de semi-subzistenta sunt exploatatiile care produc, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializeaza si o parte din productia realizata. Dimensiunea economica a acestora poate varia între 2 si 8 unitati de dimensiune economica (UDE). Unitatea de dimensiune economica reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole. Valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 Euro.

Ghidul solicitantului pentru masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, dar si pentru celelalte masuri lansate, poate fi consultat, de asemenea, pe site-ul Agentiei.

Pentru orice informatii legate de investitiile finantate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala suntem la dispozitia tuturor celor interesati la sediul; Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita Nasaud din municipiul Bistrita, str.Mihai Eminescu, nr.3, tel 0263213380, e-mail: [email protected].

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5