Modificări legislative pe tema indemnizaţiei de creştere a copilului

*o lună din concediul de creşterea copilului se acordă celuilalt părinte

La finele anului trecut, au fost publicate în Monitorul Oficial al României Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 166/2012 prin care au fost modificate şi completate acordarea unor beneficii de asistență socială.Aceste modificări vizează indemnizaţia, stimulentul şi sprijinul pentru creşterea copilului.

Astfel, începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2012, indemnizaţia pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei, respectiv 1.200 lei, după caz. În plus, au dreptul la stimulent de inserţie, la cerere, în cuantum lunar de 500 lei persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului născut după data de 01.01.2011, obţin venituri profesionale, indiferent dacă au optat pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie lunară de 1, 2 ori 3 ani, după caz.

"Pentru menţinerea drepturilor la indemnizaţie pentru creşterea copilului, stimulent şi sprijin prevăzute de OUG nr. 111/2010, respectiv OUG nr. 148/2005, beneficiarii care au aceste drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru familiile legal constituite, obligaţia legală faţă de bugetul local se aplică asupra bunurilor familiei, indiferent de soţul care deţine în proprietate respectivele bunuri. Menţinerea drepturilor enunțate mai sus nu sunt condiţionate de plata impozitelor şi taxelor faţă de bugetul local în cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii.În concluzie, atragem atenţia beneficiarilor de beneficii de asistenţă socială să îşi achite obligaţiile pe care le au faţă de bugetul local, reprezentând impozit pe clădiri, impozit pe teren ori impozit pe mijloacele de transport", precizează directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, Nastasia-Ani Bob.

O altă modificare prevede că pentru persoanele ai căror copii s-au născut începând cu data de 1 martie 2012, în situaţia în care ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată părintelui care nu a solicitat acest drept.
"Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului obţinute de celălalt părinte se reduc cu o lună, acesta având posibilitatea de a beneficia pentru luna respectivă de concediu fără plată acordat de angajator sau de a-şi relua activitatea profesională. Nu se aplică regula acordării pe bază netransferabilă a dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului persoanei singure care se ocupă de creşterea copilului, nici beneficiarului a cărui soţ nu îndeplineşte condiţiile de acordare a acestui drept. În cazul în care părintele care are domiciliul sau reşedinţa în judeţul nostru nu doreşte să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului de cel puţin o lună, are obligaţia de a anunţa în scris Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud despre această opţiune cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, după caz", menţionează directorul executiv AJPIS BN, Ani Bob.

Bistriţenii care doresc mai multe informaţii sau lămuriri, beneficiarii de indemnizaţie pentru creşterea copilului se pot adresa primăriei în a cărei rază teritorială domiciliază ori îşi au reşedinţa, precum şi AJPIS BN, la sediul din mun. Bistriţa, str. Liviu Rebreanu, nr. 59, jud. Bistriţa-Năsăud, telefon 0263213753, 0263232409.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5