Moment de rugăciune şi adoraţie euharistică la Biserica Greco-Catolică din Rodna

Dan Popescu

Sâmbătă 18 martie, de la ora 17.30, în Biserica Greco-Catolică din Rodna s-a derulat un eveniment deosebit, a fost o seară de rugăciune şi adoraţie euharistică, cu oaspeţi de la Cluj, Grupul de Rugăciune al Catedralei Episcopale, tineri conduşi de părintele Anton Crişan, Vicar Episcopal, care au interpretat cântece şi pricesnele acordate de chitară, vioară şi orgă.
La invitaţia părintelui paroh Pavel Vranău, am participat, împreună cu soţia, la această seară de rugăciune, alături de aproximativ 150 de credincioşi, unii veniţi de la Maieru, Sângeorz-Băi şi împrejurimi, precum şi primarul Rodnei, Tinuţ Grapini cu câţiva consilieri.
La început, părintele Pavel Vranău a ţinut o scurtă cuvântare în care ne-a vorbit despre importanţa rugăciunii şi a postului şi a salutat cu dragoste pe oaspeţi. Părintele vicar episcopal Anton Crişan a condus rugăciunile stând în genunchi aproape tot timpul. A spus, printre altele, „Să trăim acest moment de rugăciune într-o atmosferă de bucurie, într-un grup de tineri. Venim cu drag. Sărbătorim o sută de ani de la apariţia Măicuţei la Fatima. Spiritul Sfânt vine şi se roagă în noi. Rugăciunea este iubirea trăită în comuniune. Să ne rugăm cu rugăciunea Rozarului. Să avem meditaţie, apoi contemplaţie şi adoraţie. Medităm la misterul morţii lui Iisus. Mulţumim pentru infinita Ta iubire pentru noi. Punem accent deosebit pe rugăciunea către Fecioara Maria. Să ştim importanţa adoraţiei, a adora, adică a te prosterna, a da un respect total, adoraţie, adică iubire. Stăm faţă în faţă cu Hristos şi-L lăsăm să ne sărute. Totul este cuprins în Euharistie, izvorul întregii vieţi creştine, este semnul unităţii, este taina iubirii, este misterul credinţei noastre.”
Seara aceasta de rugăciune a avut şi momente inedite. S-a stins lumina în Biserică, au rămas doar lumânările aprinse şi lumina din altar, astfel, credincioşii să trăiască clipe de reflexie în rugăciune. Tinerii din Grupul de Rugăciune au fost discreţi, luminoşi şi suavi, mai ales violonista. Au fost admirate două statuete ale Sfintei Fecioare, aduse de la Medjugorje şi Fatima. Cântecele tinerilor de la Cluj, vocal şi în acompaniament de vioară, chitară şi orgă, de fapt rugăciuni înfăşurate în cântec, au fost pe alocuri tulburătoare, pentru că s-au adresat sufletului nostru, având pecetea credinţei în Hristos. „Bucură-te Marie ceea ce eşti plină de har”, repetat de multe ori, aproape în surdină, la microfon, cu duioşie şi smerenie apăsată, solo, a produs o impreie ieşită din comun. Tinerii aceştia, fără o experienţă largă în cele creştine, trebuie păstoriţi cu grijă şi dragoste, astăzi viaţa cotidiană ne îndepărtează de Dumnezeu, printre altele, prin fenomenul numit globalizare şi atacul concertat asupra familiei creştine, în general. Însă, mai devreme sau mai târziu, Biserica lui Hristos va fi „una, sfântă, sobornicească şi apostolească”. Unitatea credinţei şi a Bisericii lui Hristos va veni cu siguranţă într-un viitor pe care, deocamdată, nu-l cunoaştem.
Această seară de rugăciune în Hristos şi Maica Sa a fost o bucurie a comuniunii prin iubire, toţi cei care au participat, copilaşi, tineri, adulţi, bătrâni, unii ortodocşi, indiferent de gradul de pregătire profesională, s-au strâns aici în Taina Rugăciunii fără de sfârşit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5