Monica Săsărman, consilier judeţean: CSM Bistriţa, un fenomen sportiv extraordinar

 

Rep.: - Una dintre bucuriile bistriţenilor, în momentul de faţă, este echipa de handbal feminin. Aţi fost unul dintre consilierii judeţeni care au pledat pentru susţinerea acestei echipe, în momentele în care multă lume nu mai dădea mare lucru pe sport. Care este povestea acestui proiect?

          Monica Săsărman: -  Este o poveste veselă şi tristă în acelaşi timp. Am reuşit, prin intermediul celor doi antrenor – Horaţiu Paşca şi Radu Moldovan – să cunosc dificultăţile cu care se confruntă sportul de performanţă la nivelul junioarelor, şi în special handbalul feminin. Atunci am spus că acei copii care aleg să practice un sport de performanţă, dacă nu vor fi susţinuţi, nu vor reuşi să intre pe piaţa dură, competiţională, în care administraţiile era direct implicate în a susţine campionatele de junioare. Din păcate, la noi, la Bistriţa, s-a susţinut şi nu prea. Am fost la un turneu internaţional la Preşov şi am văzut ce înseamnă comunitate implicată în fenomenul sportiv. Pe lângă asta, era o comunitate care-şi punea foarte bine în valoare inclusiv potenţialul turistic pe care îl avea zona respectivă. Ne-am gândit că ce bine ar fi să se întâmple şi la noi un fenomen sportiv de felul acesta.

          În 2013, echipa de junioare de la LPS Bistriţa – antrenată de Horaţiu Paşca şi Radu Moldovan – a ajuns la performanţa de a deveni vicecampioană naţională a României. În afară de Consiliul Judeţean, de preşedintele Consiliului Judeţean, nimeni nu a considerat că acea victorie trebuie apreciată şi trebuie arătat sportivilor că se bucură de respect, de afecţiune.

          Apoi, Horaţiu Paşca a plecat înspre U Jolidon Cluj, pentru că lucrurile la noi în judeţ nu se mişcau, la senioare. A fost regretabil că majoritatea vicecampioanelor noastre, în loc să joace pentru Bistriţa, jucau pentru alte oraşe. În 2014, Horaţiu Paşca s-a reîntors cu gândul că trebuie să revigoreze activitatea sportivă de la noi din judeţ. Este bine că preşedintele Emil Radu Moldovan a înţeles importanţa proiectului în sine şi cu toţi consilierii judeţeni ne-am mobilizat şi am pus atât cât ne-am priceput, cât ne-au permis atribuţiile, umărul în a ajuta această echipă. N-aş vrea ca rezultatele să fie eclipsate de noi, cei de pe margine, pentru că nu ar fi corect. Este meritul echipei, al antrenorilor, al mass media, al bistriţenilor care le-au susţinut, Sala Polivalentă fiind arhiplină.

          Rep.: - Vă gândeaţi că va veni acest moment al promovării, pentru că în ultimii ani nu am avut o echipă care să aducă la Polivalentă atâta lume?

          Monica Săsărman: - Da, eu am previzionat acest moment din 2014. Probabil că, dacă şi celălalt partener, respectiv primarul municipiului Bistriţa, ar fi înţeles că Bistriţa are nevoie de un asemenea proiect şi s-ar fi implicat, am fi reuşit anul trecut. Este bine că s-a întâmplat şi este meritul staff-ului tehnic, al comunităţii din Bistriţa-Năsăud, pentru că foarte mulţi suporteri sunt de pe raza judeţului, nu doar din municipiu. Este un fenomen sportiv extraordinar. Tot cu cei doi antrenori, cu deschiderea preşedintelui Radu Moldovan şi a Inspectoratului, s-a reuşit crearea pepinierelor – aşa cum se spune în limbajul sportiv. Sunt câteva centre de recrutare a fetelor care doresc să practice acest sport, sunt antrenate foarte bine şi aşteptăm să ajungă la performanţă pentru că echipa de senioare are nevoie de pepiniere. Este un proiect, dacă îl analizezi, „cap – coadă”.

          Rep.: - Avem o Sală Polivalentă corespunzătoare cerinţelor Ligii Naţionale?

          Monica Săsărman: - Încă de anul trecut vorbeam cu preşedintele Consiliului Judeţean despre posibilitatea de a prelua în administrarea CJ această sală polivalentă. Nu s-a reuşit, cred că este o lipsă de coeziune la nivelul Guvernului care şi-a spus cuvântul. Avem o sală care arată aşa cum arată, vom vedea care vor fi cerinţele pentru astfel de meciuri şi probabil se vor găsi soluţii. Dacă tot am făcut comparaţie cu Preşov, vreau să vă spun că acolo existau foarte multe săli de sport. Cred că era cartierul şi sala de sport. Noi, în Bistriţa, nu avem. Nu am înţeles de ce nu s-a dorit o dezvoltare a infrastructurii sportive. Avem şcoli cu potenţial foarte bun, dar dotarea este necorespunzătoare din punct de vedere a ramurei sportive.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5