Monica Săsărman (PDL): Valea Lechinţei, un focar de infecţie pentru comunitate

Consilierul judeţean Monica Săsărman (PDL) a solicitat staff-ului Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud soluţionarea problemei cu care se confruntă locuitorii din comuna Lechinţa, şi anume “focarul de infecţie”, respectiv râul,  care travesează localitatea.  

          “Valea Lechinţei, din punctul meu de vedere, reprezintă un mediu de infecţie extraordinar pentru locuitorii de acolo. Am înţeles că domnnul primar v-a înaintat o adresă prin care vă cere sprijin în soluţionarea acestei probleme şi cred că dumneavoastră, în dubla calitate pe care o aveţi (n.n. – preşedinte CJ, preşedinte PSD), puteţi să interveniţi şi să fie acţionată în instanţă instituţia responsabilă de zona respectivă, pentru ca locuitorii să aibă condiţii decente”, a spus Monica Săsărman, în plenul şedinţei CJ. Aceasta a menţionat că apa este infectată şi de dejecţiile din “prea plinul” foselor septice, iar dincolo de aspectul estetic al zonei, rămâne problema poluării.

          De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a menţionat că problema va putea fi rezolvată odată cu implementarea etapei a II-a a Master Planului de apă şi canalizare. “Sunt multe probleme în diferite comunităţi, din cauza lipsei reţelelor de canalizare. Mai mult, în zona de Câmpie este o problemă acută, în mod special, la alimentarea cu apă, odată cu acest proces al încălzirii globale şi al extinderii fenomenului de secetă. Sunt două-trei luni pe an în care împreună cu cei de la Aquabis, cu cei de la ISU, intervenim şi ducem apă.

          Urmează ca împreună cu primarii, în ADI apă-canal, să avem o primă discuţie. Au fost modificate şi regulile prin care se atribuie sumele pe POS Mediu, înainte era împărţită o sumă pe judeţe, acum procedura este primul venit-primul servit. Am avut o discuţie cu managementul de la Aquabis şi suntem în faza finală cu propunerile, o să le discutăm în ADI, apoi în plenul CJ. Îmi doresc să fim printre primii care depun la Ministerul Mediului documentele pentru etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare”, a precizat preşedintele Moldovan.

.

Comentarii

27/09/13 09:10
alt... cititor ...

Vai, Doamna Monica... dar credeti Dvs ca numai acolo este acest "fenomen" ?
In localitatea Unirea , Viisoara si celelalte cartiere ( sau localitati componente ale Bistrtei...cum le spune municipalitatea acuma... ) spre exemplu, absolut toata "contaranimea" noastra care detine animale domestice ( porci , vite si pasari...) nu are nici grajdurile construite cu autorizatie de constructie si nici nu respecta disciplina in acest domeniu, au tot felul de cotetze si incaperi "improvizate" si construite aiurea, nu au fose viabile pentru deversarea pisalaului si a balegilor rezultate si toate acestea sunt deversate in "nasul" vecinilor, in tot felul de "paraiase si canale " de suprafata , poluand aerul din zona si facand insuportabila o buna convietuire intre vecini. Totodata, din cauza deversarilor facute aiurea... " in natura"... (cum spun "contaranoii"... care au venit la oras, mutandu-se de la tara cu catel, cu vaca si purel cu tot... si transformand orasul intr-un fel de "comuna balegoasa"...) deja aceste deversari au ajuns in panza freatica si efectiv, fantanile din zonele unde se cresc aceste animale, nu mai sunt utilizabile, deoarece apa pute si este infectata cu tot felul de "nutrenti"... de ti-e frica si sa te speli, sa nu faci vre-o exema... de piele... !
Acestui fenomen se adauga si faptul ca dupa terminarea constructiilor autorizate, nimeni nu a verificat si daca toate casele au fose corespunzatoare si daca "preaplinurile" lor ( facute ilegal de altfel si in contra celor prevazute in normele sanitar-veterinare) nu cumva sunt deversate in acelasi mod, spre disperarea noastra a tuturor, deoarece vidanjarile sunt scumpe si "contaranoii" nostri nu prea se incumeta sa le practice... iar "canalizarea" in aceste zone, lipseste cu desavarsire.
Doamna Monica, acestea s-au intamplat inca din vremea cand la guvernare s-au perindat dupa Revolutie, absolut toate partidele... inclusiv PDL-ul... si continua, fara ca autoritatile sa ia vre-o masura in domeniu, de frica "electoratului"... potential ... de parca voturile noastre "stau" doar in acesti "taranoi"... veniti si stramutati aici de
prin ... "aiurea" ... si care oricum... nu se duc la vot... !
Nici autoritatea in constructii, nici autoritatea sanitar-veterinara, nici primaria, nici politia locala... sau alte autoritati publice, nu verifica aceste aspecte si in tara asta nimanui nu-i pasa de nimic... asa ca... DISCUTAM DOAR DISCUTII !
M-as mira , ca in urma interventiei Dvs... si a acestui comentariu de "carcotas"... sa intervina cineva si sa initieze vre-o masura de "stopare" a fenomenului cel putin decum de eliminare a lui , pentru ca sunt masuri "dure"... care inhiba electoratul si in mod sigur, de teama aceasta, absolut nici o autoritate nu va interveni in vre-un fel , desi domnul nostru primar Cretu, de multe ori a spus-o public, ca Bistrita nu se va transforma "inapoi"... intr-o localitate rurala... nicidecum...! Dar, sunt "vorbe" doamna Monica... , doar VORBE !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]