Monica Săsărman: Un moment de reflecție asupra faptei de abuz în serviciu

Dragi prieteni,
Situația în care se află România poate reprezenta și un moment de reflecție asupra faptei de abuz în serviciu. Articolul din Codul Penal care incrimina fapta de abuz în serviciu a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României în anul 2016. În legea de organizare și funcționare a Curtii Constituționale se menționează că dispozițiile din legile constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, dacă în acest interval de timp Parlamentul sau Guvernul nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozitiile Constituției. Revenind la subiect, nu putem trece cu vederea faptul că mulți lideri sunt acuzați de abuz în serviciu- Udrea, Bica, Blejnar, Nicușor Constantinescu, Dan Șova, Crinuța Dumitrean, etc.., iar în situația în care vor fi condamnați definitiv pentru această faptă mai mult ca sigur se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. CEDO va constata că a existat o încălcare a drepturilor acestora, urmare a faptului că textul de lege în baza căruia au fost condamnați a fost declarat neconstituțional, chiar, dacă vreți, în parte. Vor fi absolviți astfel de repararea prejudiciului, adică nu vor restitui prejudiciul de sute de milioane de euro, și mai mult, vor fi îndreptățiți să primescă despagubiri de la Statul român pentru acoperirea daunelor morale, ca urmare a condamnării și perioadei de detenție. Se gândește cineva și la această problemă?
De unde vom plăti aceste despăgubiri? De la învățământ? Sănătate? Burse? Se vor îngheța pensiile? Alte taxe?
Cert este ca aceste persoane care s-au înfruptat din banul public câștigă bătălia cu cei onești. Este o urgență rezolvarea acestei probleme? De ce nu s-a instituit o comisie prezidențială cu specialiști în drept constituțional care să ne arate cum trebuie rezolvată problema, astfel încât Romania să recupereze prejudiciile integral?
Monica Săsărman, consilier judeţean

Comentarii

12/02/17 11:10
Bistritean

Adevarul este ca trebuie foarte serios gandita si modificata conceptia si definitia juridica a " abuzului in serviciu " , deoarece prea se fac dosare la comanda, pentru " doi cartabosi " ... pentru " doi pui de gaina lesinati " ... pentru " o damigeana de vin ori de tzuica " ... primita ca gest de omenie si de prietenie, facut de cineva in raport cu cineva care este totusi functionar public si fata de care oricum, aceste "atentii" nu au nici o importantza si pentru care se pot lua foarte bine cu totul alte masuri disciplinare si administrative, nu musai "dosare penale " mai ales facute la comanda politica .
Musai trebuie schimbata aceasta mentalitate si procedura !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5