Mulţumire colegilor mei!

Îndrept mulţumirile mele colegilor profesori din Bistriţa, pe care i-am întâlnit la începutul acestei luni, vizitându-i scurt, pentru a oferi şcolilor câte un exemplar din: Dicţionar de pronunţare a limbii române, Romanian Pronouncing Dictionary, Rumanisches Ausspracheworterbuch, ed. a 2-a, Clusium, 1999.

Vreau să subliniez că această bucurie de a cunoaşte directori, directoare şi profesori de română o datorez unui distins şi foarte cunoscut pentru meritele sale, profesorul Vasile Găurean. Timp mai îndelungat, cât eram încă la Heidelberg, nu am avut onoarea să-l cunosc personal, ci doar din articolele sale documentate şi pline de învăţăminte, publicate în ziarul „Răsunetul” din Bistriţa.

Revenită în ţară definitiv, am continuat felul meu de viaţă aici, ca şi acolo, retras, doar scriind uneori câte un articol la cotidianul „Răsunetul”, şi ocupându-mă mai departe de ştiinţă.

Într-o zi, după ce am avut cinstea să-l cunosc personal pe profesorul Vasile Găurean, i-am cerut sfatul cum aş putea face cunoscut dicţionarul meu, profesorilor şi elevilor din Bistriţa. Prima ediţie, publicată încă în 1984, la Heidelberg, a dicţionarului, fusese cunoscută în lume şi foneticieni de mare notorietate l-au apreciat cu laude deosebite. Era o recunoaştere pe care o merita munca de aproape un deceniu la acest dicţionar unic, rămas unic până azi. Însă ediţia a 2-a, nu a mai avut norocul să fie cunoscută în ţară şi în lume, fiindcă Editura Clusium din Cluj, deşi l-a editat cu multă grijă, iar eu am revăzut corecturile de 3 ori (aproape o mie de pagini) nu a putut să-l distribuie cum se cuvenea, murind directorul Taşcu. Directorul adj. Mocanu, cel care se străduise mult la redactarea dicţionarului, copiind cu exactitate textul redactat de mine singură la ediţia întâi, nu a avut posibilitatea recerută. Astfel, dicţionarul meu, a putut fi consultat cu succes la redactarea noului DOOM al Academiei Române, la fel în bibliotecile din ţară, dar tocmai la Bistriţa nu era cunoscut.

Ajutorul colegului Găurean, ideea sa deosebită şi sprijinul său de a mă susţine la îndeplinirea acestei ocazii fericite merită mulţumirile mele deosebite! Trebuie să adaug că mai ales întâlnirea cu doamna profesoară de română Camelia Toma şi elevii domniei sale, la îndemnul distinsei doamne directoare a Colegiului „A. Mureşanu”, minunata doamnă Camelia Tabără, mi-a rămas în inimă! Am uitat însă, vorbind despre condiţiile grele în care am scris lucrările mele ştiinţifice să le spun elevilor că dacă îi interesează dicţionarul meu, să mă sune la telefon: 0263.218085! Doresc să le deştept interesul pentru lingvistică şi mai ales a domeniului foneticii şi fonologiei şi aştept contactul cu dânşii şi cu distinşii profesori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5