În curând, reintră în circuitul turistic

Muzeul Grăniceresc năsăudean reamenajat

Reabilitarea capitală a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, demarată acum 8-9 ani, se apropie de finiş. A durat atâta timp din lipsa fondurilor, bineînţeles, fonduri primite din partea Consiliului Judeţean în sumă de 1,5 milioane lei, la care s-au alăturat aproximativ 700.000 euro din fonduri Pahre. „Cu ocazia manifestărilor organizate de „Zilele Năsăudului” vom inaugura instituţia care, pe lângă reabilitarea capitală a suferit şi o reamenajare ce o aşteptam de mult timp”, ne-a spus doctorul în istorie Lucian Vaida, directorul muzeului năsăudean.

„Pentru început vom redeschide secţiile de etnografie – artă populară şi istorie, cea de arheologie urmând s-o definitivăm până la sfârşitul anului. După tăierea panglicii inaugurale, când ne vor onora cu prezenţa oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură şi cetăţeni ai oraşului, vor putea fi vizionate expoziţiile de iconografie, artă populară, meşteşuguri tradiţionale şi de prelucrarea lemnului, dar şi din istoria locului. De asemenea, în curtea mică din spatele clădirii muzeului vor fi inaugurate obiectivele reconstruite: o casă şi o poartă tradiţională de pe Valea Ilvelor, dar şi un teasc arhaic de stors strugurii. După cum se vede, în curtea mare a fost ridicat un corp administrativ care adăposteşte, pe lângă birourile de lucru, şi o sală de conferinţe. Tot până la toamnă vor reamenaja şi curtea principală, unde deja lucrăm la refacerea aleilor, precum şi amenajarea gardului împrejmuitor, dar şi a parcării din faţa Muzeului”, a mai adăugat directorul Vaida.

Noi vă mai informăm că aceste lucrări executate au fost complexe, fiind refăcute învelitoarea, sistemul de încălzire, cel de ventilaţie, faţadele şi interioarele, dar insistându-se pe conservarea soclului şi întărirea fundaţiei prin intervenţii speciale.

Clădirea Muzeului Grăniceresc Năsăudean datează din secolul al XVIII-lea, când a fost construit ca fiind cazarma Regulamentului II Românesc de Graniţă, mai târziu din iniţiativa unor cărturari năsăudeni înfiinţându-se muzeul care are colecţiile lui Iuliu Moisil, Iulian Marţian sau Virgil Şotropa. Aceste importante colecţii au fost trecute sub egida Arhivelor Statului – Subdirecţia Năsăud în anul 1937, pentru ca în anul 1946, după ce hortiştii au devastat clădirea, muzeul a fost reorganizat, mutându-se în clădirea cazărmii denumită „Svarda”. Fondurile acestei instituţii s-au despărţit (1951), constituindu-se Filiala Arhivelor Statului, Filiala Bibliotecii Academiei şi Muzeul Năsăudean. La început a fost administrat de Sfatul Popular, pentru ca ulterior să treacă în administrarea Primăriei oraş Năsăud, acum fiind sub tutela Complexului Muzeal Judeţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5