Năsăudeni, cu cartea, la poalele Tâmpei

Din iniţiativa editurii Ecou Transilvan din Cluj, director Nadia Baciu, la Librăria Şt. O. Iosif din Braşov, a avut loc prezentarea cărţii în două volume „Vorbe Înţelepte” , autor Lucreţia Mititean. Moderatorul acţiunii a fost Dana Anghelescu, care a prezentat oaspeţii şi a dat cuvântul celor dornici de a-şi exprima gândurile privind strădania autoarei de a aduce în volumele de faţă vorbe înţelepte, epigrame, aforisme, catrene, epitafuri, culese pe o perioadă de peste 10 ani. Toate acestea probează o adâncă înţelepciune, o carte ce ne destinde şi totuşi o carte serioasă. Scriitorul George Echim, la origine monoran, a vorbit la superlativ despre cele două volume, om care ţine la Năsăud şi la oamenii lui, ca dovadă s-a prezentat în frumosul costum popular năsăudean, cu pieptar, cu ciucuri şi clop cu păun, îmbinând partea literară cu partea artistică, fiind aplaudat de cei peste 80 de participanţi.
Directorul editurii Ecou Transilvan, Nadia Baciu a spus: „cine scrie asemenea cărţi trebuie ca în primul rând să dovedească înţelepciune, să înţeleagă sensul acestor vorbe, aşa că doamna Lucreţia Mititean, autoarea volumelor, se încadrează în tocmai, aducând motive de bucurie în sufletul tuturor, spre destindere. Pentru a vedea lumina sfântului soare trebuie să avem vedere bună, pentru a sesiza înţelepciunea, noi înşine trebuie să avem înţelepciune, pentru că şi umorul cere inteligenţă, afecţiune şi fineţe.”
Profesorul Liviu Dârjan, din Săcele, a apreciat această categorie literară îmbrăţişată de autoare, spunând că prin umor, ţeapa spiritului, sunt ridiculizate nedreptăţile, defectele umane, contradicţiile dintre real şi aparent. Inginerul Petre Gheorghe, originar din Hordoul lui Coşbuc, care de fapt a fost gazda noastră, fapt pentru care îi aducem sincere mulţumiri, a spus că umorul are efecte terapeutice, înlătură stresul, contribuind la modelarea comportamentului. Rebrişoreanca Gabriela Flamând şi neposanca Rodica Dârlea stabilite la poalele Tâmpei au venit să se întâlnească cu năsăudenii, aducând autoarei flori şi vorbe de stimă şi apreciere.
Despre legăturile fireşti dintre cele două oraşe păstrătoare de cultură românească, Năsăudul şi Braşovul, a vorbit Ioan Mititean, preşedintele filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor. Directorul librăriei, Virgil Oniţa, a adus aprecieri Ţării Năsăudului şi în mod special autoarei celor două volume care şi-a solicitat la maxim puterea de observaţie şi de analiză, cât şi gândirea, fantezia, visul, cât şi capacitatea de a compara şi ierarhiza.
S-a trecut la prezentarea celei de-a doua cărţi a tânărului braşovean Gheorghe Iulian-Băzălea, care şi-a expus cartea „Avânturi spre cer-Melcul”, carte prezentată într-o ţinută academică de prof. Daniela Păun din oraşul Codlea, judeţul Braşov.
În partea a doua, avocatul George Echim a întreţinut atmosfera cu cântece de la Monor şi Valea Someşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5