Natura sculptată la Șuncuiuș, prin ochii elevilor de la Beclean

Săptămâna altfel ...adică prilej pentru elevi de a desfășura alte activități școlare instructive și educative. Pentru noi, cei care am participat la excursia organizată de profesorii Szakacs Eva, Trombitas Jeno și Conea Liviu în localitatea Şuncuiuș din județul Bihor, a fost o șansa de a descoperi lucruri neatinse de mâna omului, adică...natura în sine. 

În prima zi am vizitat Centrul fosilifer Șuncuiuș unde am descoperit că un minereu poate fi "sculptat" de natură în diverse forme, ele fiind de o frumusețe rară.  Am rămas impresionați și de izbucul Izbândise, care este un izvor carstic cu debit aproximativ constant.   

Treziți odată cu răsăritul soarelui care ne mângâia obrajii, am pornit la drum spre Peștera Vadu Cirișului, unde am parcurs în subteran aproximativ 1 kilometru. Am avut ocazia ca în peșteră să observăm diferite forme ale reliefului endocardic (stalactite, stalagmite, coloane, fururi, curgeri parietale). Am făcut un popas la Cascada Vadu Cirișului unde susurul apei ne dădea o stare de liniște și o priveliște plăcută ochiului, iar Peștera Unguru Mic a fost de asemenea o încântare pentru noi deoarece aici am văzut o formațiune de stalactite în formă de inimă. Drumul către această peștera a fost destul de periculos fiindcă am trecut peste Crișul Repede pe pod.    Pe lângă aceste lucruri am remarcat frumusețea locurilor vizitate și am legat prietenii strânse, motiv pentru care ne vom revedea și în alte excursii.

                              Cristian Alexandru Bal, elev clasa a VIII-a A

Scoala Gimnaziala „Grigore Silasi” Beclean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5