Nici cinciul (5) nu mai e ce-a fost odată...

O fi sau nu semn de îmbătrânire să constaţi asta, dar ca niciodată a fost, parcă, odată, când fără 5 (cinci) nu aveai, ca elev, posibilitatea să treci la un nivel de învăţământ superior celui pe care tocmai îl încheiaseşi cu ceea ce se numea, la asemenea rezultat, un eşec total. Modernismul în sistem a făcut, însă, ca mai nou percepţiile şi chiar realităţile să se schimbe, eliminând practic praguri de promovare indiscutabile cândva. La admiterea în liceu, cel puţin, porţile stau larg deschise şi celor care, la final de clasa a VIII-a, n-au reuşit să atingă nici măcar pe jumătate maximul posibil, aruncându-i acum în bănci de unde mai mult ca sigur se vor chinui peste patru ani să iasă cu examenul maturităţii absolvit; căci dacă acum, la intrare, nu-i obligatoriu cinciul (5), la ieşire e musai şasele (6). Şi iată de ce e, până la urmă, atât de greu bacalaureatul! Nu-i aşa?
E destulă o privire aruncată peste Beclean, ca să-ţi dai seama că lucrurile-s cum am zis:
Liceul Tehnologic “Henri Coandă”, cel care nu se poate lăuda anul acesta cu reuşite mai mari de 16,32 la sută la examenul maturităţii, are proaspăt intraţi în clasa a IX-a, la profilul economic în limba maghiară, doi elevi repartizaţi în totalul celor 28 de locuri disponibile, iar ultima medie este, deocamdată, 4,12. Nici la specializarea echivalentă în limba română lucrurile nu sunt mmai roze, căci din tot atâtea poziţii libere s-au ocupat 9, iar coborârea s-a oprit la…. 4,49. Cu 2,69 ultimul admis, mecanica aceluiaşi liceu sfidează, parcă, ideea de admitere într-un sistem de învăţământ, cel puţin cum era ea definită odinioară.
Că vremurile acelea-s depăşite, o demonstrează cât se poate de clar şi Liceul Tehnologic Agricol Beclean, acolo unde economicul (28 de locuri) s-a umplut până la nivelul 2, 95, iar la resurse naturale şi protecţia mediului mai sunt nouă locuri, pentru cei cu medii sub 3,88. Întâmplător sau nu, şcoala are anul acesta 18,98 la sută bacalaureaţi.
Chiar şi la Liceul Tehnologic “Ion Căian Românul” din Căianu Mic, acolo unde bac-ul a adunat reuşite de 66,66 la sută, intrarea la liceu a căzut la 4,77, epuizând astfel spatiul dedicat ocupării profilului economic.
În fine nici Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean, cel mai bun de aici (86,36 la sută au ieşit de aici cu diploma, în 2015), nu se poate lăuda numai cu elevi “de trecere” în accepţiunea şcolii de altădată, căci filologia i-a strâns anul acesta pe toţi, până la 4,77, şi mai poate primi până la totalul de 45 şi mai slabi, 11, căci etape de repartizare mai sunt - slavă Domnului! – una în 23 iulie, iar alta în 3-4 septembrie. În rest, e ceva mai bine: ştiinţe sociale – 6,10; ştiinţe ale naturii – 6,15; economic – 6,96; matematică-informatică – 8,04.
La nivel judeţean, cele mai bune s-au dovedit a fi anul acesta clasele de ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa (9,6 ultima medie), matematică-informatică de la aceeaşi instituţie de învăţământ (9,41) şi specalizarea echivalentă de la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” Bistriţa (9,08), într-un clasament unde Becleanul se regăseşte de la poziţia a treisprezecea în jos.
Admiterea în învăţământul liceal rezultă din calculul mediei ponderate dintre media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (75 la sută) şi media generală de absolvire a claselor V - VIII (25 la sută).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5